17. prosinca 1936. rođen papa Franjo – Glavna vijest Došašća je da je Bog blizu čovjeka!

Foto: fah

Jorge Mario Bergoglio, papa Franjo rođen je u Buenos Airesu 17. prosinca 1936. godine kao jedno od petero djece talijanskog imigranta, radnika na željeznici Maria Jose Bergoglia i njegove supruge Regine Marie Sivori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao svaki Argentinac, voli nogomet, a klub za koji navija je San Lorenzo, čije igrače inače zovu “sveci”. Osim toga, vrijedi znati da mu je zbog infekcije u mladosti izvađeno jedano plućno krilo, pa se kreće malo usporeno.

“Moji ljudi su siromašni i ja sam jedan od njih”, rekao je više puta, objašnjavajući tako svoju odluku da živi u stanu i sâm kuha svoju večeru. Oduvijek je savjetovao i poticao svoje svećenike da iskazuju milosrđe i apostolsku hrabrost, te da uvijek i za svakoga njihova vrata budu otvorena. U nekoliko je navrata kazao da je najgora stvar koja se može dogoditi Crkvi ta da postane, kako je de Lubac (francuski isusovac) to nazvao, »duhovno svjetovna«, što znači da Crkva ne smije biti zatvorena u sebe.

„Jaslice i božićno drvo svake nam godine govore svojim simboličkim jezikom; znak su samilosti nebeskoga Oca, te njegova sudjelovanja i blizine ljudskom rodu“, rekao je papa Franjo primivši u audijenciju, 7. prosinca 2017., na dan inauguracije, darovatelje jaslica i božićnoga drva postavljenih na Trgu svetoga Petra. Jaslice su izrađene u stilu stare napuljske tradicije XVIII. stoljeća, a dolaze iz talijanske pokrajine Kampanije, dok je crvena jela visoka 28 metara, stigla iz Poljske. Zahvaljujući im, Papa je u govoru protumačio ta dva simbola koji omogućuju – kako je rekao – veću vidljivost iskustvu Isusova rođenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Drvo koje se uzdiže u visinu potiče nas da čeznemo za višim darima (usp. 1Kor 12,31), da se uzdignemo iznad maglâ koje zastiru, kako bismo iskusili koliko je lijepo i radosno biti uronjeni u Kristovo svjetlo. U jednostavnosti jaslica nalazimo i razmatramo Božju nježnost, očitovanu u nježnosti Djeteta Isusa“,  kazao je Papa.

„Jaslice, ove godine nadahnute milosrdnim djelima, sugestivno su mjesto na kojemu promatramo Isusa koji nas, preuzimajući na sebe ljudsku bijedu, poziva da i mi to činimo kroz milosrdna djela. Drvo je pak”, istaknuo je Papa, “ove godine znak vjere poljskoga naroda koji je i tim darom htio izraziti svoju vjernost Petrovu sjedištu“.

Među nazočnima na audijenciji, održanoj u Dvorani Pavla VI., bila su i djeca koja su napravila ukrase, „kuglice želja”, za božićno drvo. Kuglice su od keramike napravili mali pacijenti s onkoloških odjela talijanskih bolnica, zajedno s djecom s područja pogođenih potresom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njima je Papa posebno zahvalio jer – kako je rekao – „u svoje ste radove prenijeli svoje snove i želje da ih uzdignete na nebo i pokažete Isusu koji je postao dijete poput vas kako bi vam rekao da vas voli. Hvala vam za vaše svjedočanstvo, za to što ste uljepšali ove božićne znakove kojima će se moći diviti hodočasnici i posjetitelji iz cijeloga svijeta”, napomenuo je papa Franjo.

Prije završnoga pozdrava i blagoslova, Sveti je Otac poželio da Gospodinovo rođenje bude prigoda svima da budu pozorniji na potrebe siromašnih i onih koji, poput Isusa, ne pronalaze nekoga tko će ih primiti. „Vama ovdje nazočnima, vašim obiteljima i onima koje predstavljate, od srca želim sretan Božić. Jamčim vam svoju molitvu da Gospodin posluša i usliša vaša očekivanja. I vi molite za mene i za moje služenje Crkvi“, napomenuo je na kraju papa Franjo.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.