17. siječnja 1966. Španjolska – tri nuklearne hidrogenske bombe pale na španjolsko tlo!

Foto: U.S. Navy, Courtesy of the Natural Resources Defense Council www.commons.wikimedia.org

Iz američkog bombardera B-52 “Stratosferska tvrđava” ispale su nuklearne hidrogenske bombe snage 70 kilotona (svaka snage kao 5 bačenih na Hirošimu) i pale na španjolsko tlo, pokraj gradića Palomaresa u južnoj Španjolskoj.

 

Iako i hidrogenska i atomska bomba spadaju u nuklearno oružje, atomska bomba koristi nuklearni fisiju, koja veći atom  dijeli na dva manja kako bi stvorila energiju. Hidrogenska bomba pak koristi fuziju, odnosno dva ili više manjih atoma spaja u jedan veliki. Hidrogenska bomba također u sebi ima i fisiono oružje koje služi da pokrene oslobađanje energije i fuziju.

Boeing B-52 Stratofortress

Slikovni rezultat za B-52 wiki

Photo: sco.wikipedia.org

Na današnji dan 1966. dogodio je jedan od najopasnijih nuklearnih incidenata u svjetskoj povijesti. Naime, iz američkog bombardera B-52 “Stratosferska tvrđava” ispale su 4 nuklearne hidrogenske bombe snage 70 kilotona (svaka snage kao 5 bačenih na Hirošimu). Od toga, tri su bombe pale na španjolsko tlo, pokraj gradića Palomaresa u južnoj Španjolskoj, a jedna je pala u Sredozemno more.

Srećom, nijedna bomba nije proizvela nuklearnu eksploziju, ali kod dvije koje su pale na tlo aktivirao se eksploziv koji inače služi za detoniranje nuklearnog dijela. Taj je eksploziv raspršio radioaktivni plutonij po području od 200 hektara. Treća bomba koja je pala na tlo uspjela je ostati neoštećena, a četvrtu su iz mora izvadili nakon duge potrage od dva i pol mjeseca, također u neoštećenom stanju.

Nesreća se dogodila kad se bombarder punio gorivom u zraku. Naime, na visini od 9,145 metara, upravo kad su zrakoplovna cisterna KC-135 i bombarder bili u kontaktu, zrakoplovna je cisterna eksplodirala, a uništila je i bombarder, iz kojega su zatim ispale navedene četiri bombe.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr