17. svibnja sveti Šimun Stock – što je škapular kao znak posvete Isusu po Mariji?

Foto: commons.wikimedia.org

Sveti Šimun Stock, engleski svećenik, karmelićanin i mistik, rođen je oko 1165, vjerojatno u Aylesfordu na rijeci Medway (Kent). Malo je poznato o njegovom ranom životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema legendi počeo je s 12 godina živjeti kao pustinjak, nastanio se u šupljem hrastu i hranio se travama, korijenjem i divljim jabukama.

Djelovao je kao putujući propovjednik, hodočastio u Svetu zemlju, a nakon povratka u Englesku stupio u karmelićanski red. Neko vrijeme je živio i školovao se u Rimu, a boravio je i u Palestini, na brdu Karmel. Oko 1254. izabran je za generala karmelićanskog reda. Znatno je pomogao širenju reda u Engleskoj, južnoj i zapadnoj Europi.

Što je škapular – znak posvete Isusu po Mariji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema predaji Blažena Djevica Marija ukazala se Šimunu Stocku 16. srpnja 1251. i donijela mu smeđi škapular s brda Karmela. Tom prilikom mu je navijestila: „To će biti povlastica za tebe i sve karmelićane. Tko umre u ovom habitu, bit će spašen“. U duhu tradicije karmelićanskog reda Šimun Stock se pred Presvetim sakramentom i pred oltarom Majke Božje potpuno posvetio Bogu i Bogorodici.

Škapular spada u tzv. sakramentale, odnosno blagoslovine. To su, po definiciji Drugoga vatikanskog sabora, znakovi nalik sakramentima, kojima se označuju i na molbu Crkve postižu učinci, naročito duhovni (SC 60). Škapular je zapravo dio odjeće kod raznih redovničkih zajednica koji se nosi iznad redovničkog odijela, a čine ga dvije trake koje se povezane ramenicama spuštaju niz prsa i leđa do nogu. Škapular je za obične vjernike veoma skraćen i umanjen oblik velikoga redovničkog škapulara. To su dva komadića platna povezana s dvije uske vrpce kako bi se mogli nositi preko prsa i leđa ili oko vrata. Među najpoznatije i najraširenije spada smeđi karmelski škapular.

Bit i sadržaj karmelskoga škapulara posveta je Mariji, tj. određen način potpune predaje Majci Božjoj. To je povjeravanje njezinu majčinstvu, skrbi i okrilju da nas ona vodi Kristu prema načelu i iskustvu Crkve: Per Mariam ad Jesum – Po Mariji k Isusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko slijedi Krista po primjeru Marijinu i pod njezinom zaštitom, osjetit će da ga Marijina ljubav i briga prate u svim životnim prigodama pa i nakon smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.