18. ožujka 2007. umro nadbiskup Frane Franić – bogoljub, čovjekoljub i domoljub

Foto: snimka zaslona

Na današnji dan 2007. umro je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Frane Franić. Bio je vjerni pastir duša svoje pastve, odani domoljub u najtežim vremenima za svoj hrvatski narod i čovjek širokih kršćanskih uvjerenja okrenut prema ujedinjenju Kristove Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Msgr. Franić pisac je više knjiga i stotina teoloških članaka, a nakon Drugoga vatikanskog sabora osobito se zauzimao za ekumenizam i dijalog s onima koji nisu njegovih uvjerenja.

U razdoblju komunizma bio je u Splitu fizički napadan od komunista i mrzitelja kršćanske vjere, a zbog njegove odanosti Papi bila su sedam godina zatvorena splitska sjemeništa.

“Za svoju Crkvu ste bili uvijek spremni život dati. Svima je bilo poznato u Domovini i inozemstvu Vaše bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje jer ste svima bili primjer hrabrosti i spomenik kreposti. Koliko ste se samo radovali Hrvatskoj slobodi i našoj neovisnosti. Zato ste živjeli, trpjeli i molili. Zato ste i utkali potpuno sebe u XX. stoljeće života Crkve u Hrvata i našeg naroda koje će teško biti razumjeti bez Vašega imena, djela i osobe”, rekao je na tada na ukopu današnji nadbiskup Marin Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Msgr. Frane Franić pripada onomu časnom naraštaju biskupa naše Crkve kojima nas je obdarila Providnost u teškom komunističkom razdoblju, u vremenu Drugoga vatikanskog sabora i u godinama neposredne postkoncilske obnove”, kazao je tada predsjednik HBK zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.