18. ožujka 2012. umro general Imra Agotić – prvi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

foto: Roberta F. www.commons.wikimedia.org

Neosporne i velike su zasluge generala Imre Agotića, koji je u činu pukovnika, prešao u srpnju 1991. iz JNA u Zbor narodne garde, jer tada još nije postojala Hrvatska vojska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenice govore da je većina visokih oficira JNA rođenih u Hrvatskoj ostala na strani neprijatelja. Imra Agotić je jedan od onih koji nisu ostali, već je prešao na hrvatsku stranu, napadnutu, poniženu i sa svim mogućnostima da sa slabo naoružanim policajcima i gardistima izgubi rat. Činjenice govore o tome da je početkom Domovinskog rata JNA imala ukupno 54 generala Hrvata i Srba rođena u Hrvatskoj. U obranu su se u tom trenutku uključilo samo njih sedam i to Hrvata, te nijedan Srbin: Petar Stipetić Tomislav Biondić, Josip Erceg, Božidar Grubišić, Josip Ignac, Ivan Štimac i Anton Tus. U prijevodu, onima koji žele razumjeti, velika je većina oficira JNA, izuzev spomenutih časnih iznimaka, bila cijepljena protiv virusa hrvatske domovine, te je sudjelovala u napadima, ubijanjima i okupaciji zemlje u kojoj su se rodili i koja im je sve dala.

Početkom rata u srpnju 1991. prelazi u činu pukovnika na hrvatsku stranu. Značaj tog čina, napisali smo, povećava činjenica da je od 54 generala JNA rođenih u Hrvatskoj (od kojih 26 Hrvata) samo njih 7 prešlo na hrvatsku stranu. Iskustvo generala Imre Agotića Hrvatskoj tada bilo nužno, a i Franjo Tuđman je smatrao da je Agotić, najvažniji kontraobavještajac 5. korpusa JNA, dobar izbor. Kada su pregovori prestali, Agotić je postao zapovjednik ZNG-a i prvim zapovjednikom HRZ-a.

Agotić je rođen 12. siječnja 1943. u Gorjanima, pokraj Đakova, a umro je na današnji dan 2012. godine. Široj je javnosti postao poznat kao glavni pregovarač s JNA. Bio je i prvi zapovjednik HRZ-a te, poslije, savjetnik predsjednika Stjepana Mesića za vojna pitanja i za nacionalnu sigurnost. Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom bana Jelačića te spomenicama Domovinskog rata i Domovinske zahvalnosti te medaljama Bljesak, Ljeto ‘95. i Oluja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agotić je 2003. svjedočio i u Haagu, u procesu Miloševiću. Rekao je da JNA nije poštovala sporazum o neutralnosti vukovarske bolnice. Opisao je i da su se početkom rata srpski nacionalisti počeli uzdizati do visokih zapovjednih pozicija u JNA. Početkom 1991. iz SSNO-a dobio je informacije o planu stavljanja cijele Hrvatske pod kontrolu JNA. “To je bio plan koji je egzistirao u drugoj polovici 1991. da bi se poslije korigirao te se išlo na plan B, kako sam ga zvao, da se Hrvatska stavi pod kontrolu do linije Virovitica – Karlovac – Karlobag,”, posvjedočio je u Haagu.

Na Dan državnosti 1995. promaknut je u čin general-pukovnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (HV).

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.