18. siječnja sveta Margareta Ugarska – kako se ova kraljeva kći i svetica rodila u Klisu?

Margareta
Foto:www.zupajastrebarsko.hr

Danas slavimo svetu Margaretu Ugarsku, kraljevsku kći predanu službi Bogu do smrti. Zaredila se i postala časna sestra Dominikanskog reda. Bila je kći hrvatsko-ugarskog kralja kralja Bele IV., a zavjetovala se s 12 godina. Hrvatima je nepoznato da se ta velika svetica rodila na Klisu iznad Splita jer su se njeni roditelji ondje sklonili u bijegu pred Mongolima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela obitelj kralja Bele IV. bila je vrlo posvećena kršćanskoj vjeri, kao i brizi sa siromahe i potlačene. Katoličkom sveticom postala je i njena starija sestra , sveta Kunigunda, kao i njena tetka znamenita sv. Elizabeta Ugarska (sestra kralja Bele IV.) i zaštitnica cijelog franjevačkog reda. Još jedna sestra sv. Margarete, blažena Jolanda, postala je blaženicom Katoličke Crkve.

Nakon mongolskog povlačenja vratio se Bela IV. u Ugarsku, a usput je 16. studenog iste 1242. godine dodijelio Gradecu kod Zagreba znamenitu Zlatnu bulu, proglasivši ga slobodnim kraljevskim gradom.

Sveta Margareta postala je redovnicom Dominikanskog reda, kojeg je sveti Dominik osnovao u Italiji ranije u tom istom stoljeću (13. stoljeće). Zanimljivo je da je sv. Margareta boravila u dominikanskom samostanu na jednom otoku usred Dunava, između Budima i Pešte. Taj se otok danas po njoj zove Margit-sziget (Margaretin otok) i jedan je od najljepših krajobraza Budimpešte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na slikama se svetu Margaretu obično prikazuje u dominikanskom habitu, s bijelim ljiljanom i knjigom u ruci. Poznati most u Budimpešti – „Margit híd“ (Margaretin most) – dobio je ime upravo po sv. Margareti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.