19. prosinca 1991. Island – upoznajte prvu državu koja je priznala Hrvatsku

Thinkstock

Sve države koje su prije Islanda priznale Hrvatsku – Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija – bile su i same u procesu stjecanja nezavisnosti tj. nisu imale potpuno priznanje međunarodne zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je malena otočka država Island bila „krivac“ suza radosnica mnogih Hrvata u teškoj i mučnoj zimi ratne 1991. Krenulo je na današnji dan 19. prosinca 1991., a sve je ostalo povijest – Hrvatska je ostvarila tisućugodišnji san svih generacija Hrvata!

Na današnji je dan 19. prosinca 1991. nezavisnost Republike Hrvatske priznala prva međunarodno priznata država na svijetu – Island. Kad nas je priznao Island, priznanje je najavila i Njemačka, no ono je trebalo stupiti na snagu tek 15. siječnja 1992.

Island je otočna država na samom sjeveru Europe, smještena u Sjevernom moru površine 103.125 km2. Glavni grad Islanda je Reykjavík. Broj stanovnika je 290.570, a stanovnici Islanda su uglavnom potomci norveških i keltskih doseljenika. Glavna religija na Islandu je luteransko kršćanstvo. Island je poznat kao zemlja gejzira i vulkana. Klima je polarna, sa kratkim i prohladnim ljetima, dugim i hladnim zimama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolje stvari na Islandu za vidjeti:

1. Aurora Borealis:

Sjeverna polarna svjetlost ili aurora borealis je jedna od najljepših stvari koje čovjek može zamisliti.  Bilo kako bilo, većina područja gdje se može vidjeti polarna svjetlost su slabo naseljena ili uopće nisu naseljena te su za mnoge ljude jedva dostupna ili nedostupna. Na Islandu se može vidjeti ova jedinstvena očaravajuća pojava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Thinsktock

2. Crne pješčane plaže:

Krenite put juga i uživat ćete u hipnotizirajućoj ljepoti vulkanskog krajolika, glečera Sólheimajökull, crnih pješčanih plaža i Seljalandsfoss i Skógafoss vodopada. Island je zemlja s mnogo aktivnih vulkana, pa su crne vulkanske plaže uobičajene.

Thinkstock

3. Nacionalni park Thingvellir:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U području tzv. Zlatnog kruga nalazi se nacionalni park Thingvellir u kojem se svake godine po nekoliko centimetara udaljavaju jedna od druge euroazijska i američka tektonska ploča. To je ujedno i mjesto osnivanja najstarijeg parlamenta na svijetu (od 930.) koji je još uvijek aktivan, a koji se tu održavao sve do 1789. Zbog toga je 1930. godine osnovan Nacionalni park Thingvellir kako bi se zaštitili ostaci starog parlamenta, a kasnije proširen kako bi se zaštitio prirodni okoliš oko lokaliteta. 

Thinkstock

4. Plava laguna:

Plava laguna je danas jedna od najpoznatijih i najposjećenijih turističkih atrakcija na Islandu. 1970. lokalni stanovnici su primijetili da otpadna voda iz Svartsengi geotermalne elektrane koja puni polja koja je hiljadama godina oblikovala lava ima ljekovit učinak za njihovu kožu, pa su tako malo po malo, otpadnu vodu pretvorili u svjetski poznate toplice.

Thinsktock

5. Glečer Snæfellsjökull:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesto odakle je počela ekspedicija u središte zemlje u knjizi Julesa Vernea nalazi se  na Snæfellsjökull glečeru koji je zapravo umanjena verzija cijelog Islanda. Ako vam se posreći, možda ugledate i tuljane!

Thinsktock

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.