19. srpnja 1893. rođen Miroslav Navratil – hrvatski zračni as iz Prvog svjetskog rata

Foto: Wikimedia commons

Tijekom Prvog svjetskog rata Hrvati su austrougarskom zrakoplovstvu dali tri zračna asa. Posljednji u nizu bio je Miroslav Navratil koji je u samo četiri mjeseca postigao deset zračnih pobjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miroslav Navratil, rođen 19. srpnja 1893., je bio hrvatski vojnik i pilot koji je služio u vojskama Austro-Ugarske, Kraljevine Jugoslavije, te Nezavisne Države Hrvatske. Prije pilotske karijere bio je dva puta ranjen na bojištu u Srbiji, te jednom u Galiciji.

Navratil je rođen u Sarajevu, na području Bosne i Hercegovine. Pohađao je gimnaziju u Sarajevu, a završio školu kao kadet u Grazu. U Prvom svjetskom ratu služio je u vojsci Austro-Ugarske kao borbeni pilot u carsko-kraljevskom ratnom zrakoplovstvu. Dok se borio na istočnom i talijanskom bojištu, postigao je deset pobjeda pobjedu kao pripadnik lovačke eskadrile.

Zbog toga je izvanredno promaknut u čin natporučnika, što je bila velika rijetkost u Austro-ugarskoj vojsci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sloma NDH bježi s obitelji u Austriju gdje je uhićen i predan komunističkoj Jugoslaviji koja ga ubija strijeljanjem 1947. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.