2. kolovoza 1941. Boričevac – selo nestalo u vihoru II. svjetskog rata

Foto: Fah

Dana 2. kolovoza 1941., kada se sveopći srpski ustanak širio Likom i Bosnom, sa karte postojanja izbrisano je hrvatsko selo Boričevac. Hrvati Boričevca bili su prisiljeni pobjeći u Kulen Vakuf koji je mjesec dana kasnije postao mjestom masakra i ubojstva više stotina muslimana i Hrvata Boričevca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boričevljani su ubijani i proganjani godinama nakon završetka rata, a ime sela Boričevac praktično je nestalo sa zemljovida. Preživjeli Boričevljani izbjegli su u uglavnom u bjelovarski kraj.

Od polovice 13. stoljeća (dakle prije dolaska Turaka i pravoslavaca) postojala je u Lici utvrda starohrvatskoga roda Boričević iz hrvatskog velikaškog roda Lapčana po kojima su Donji i Gornji Lapac dobili ime.

Boričevac i mnoga naselja istočne Like što su nestala u ratnom vihoru danas vrlo daleke 1941. do nedavno nije bilo uputno spominjati. Povratnici su od dobronamjernika svjetovani da se «okanu ćorava posla», da zaborave na korijene, svoja imanja, šume i livade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A i zemljišne su knjige netragom nestale, a kao vlasnici zemlje upisali su se neki nepoznati ljudi. Za upornost neki su Boričevljani „nagrađeni“ Golim otokom, ili u blažoj varijanti premlaćivanjem od strane narodne milicije u obližnjem Donjem Lapcu. Selo što je do početka onoga rata brojilo više od 2300 duša nestalo je noću s 1. na 2. kolovoza 1941. Boričevac su te noći opkolile  veće grupe naoružanih ljudi.

Sebe će poslije nazivati antifašistima, a Boričevljani niti onda niti danas ne misle tako. Nedavno su se stvari ipak počele mijenjati. Udruga Ličana Boričevca danas broji 350 članova i sada je registrirana u Ličko-senjskoj županiji.
Sve su glasniji povici na obilježavanje tzv. antifašističkog ustanka u Srbu. Nakon ekshumacije civilnih žrtava prije dvije godine, Hrvata Ivezića iz sela Brotnja kod Srba koje su tzv. ustanici žive pobacali u Dabinu jame iznad Brotnje, to pitanje je dobilo više nego ikada na aktualnosti. U jamu je bačeno živo i dvoje djece od 3 godine, te najstariji starac od 82 godine.

Hrvati Boričevca ovih dana komemoriraju i organiziraju misna slavlja u spomen 420 civilnih žrtava tog „narodnog ustanka“, a zapravo prvog etničkog čišćenja Hrvata u II. svjetskom ratu. Brojka je time veća i stravičnija jer je u ovom djelu Like živjelo svega nekoliko tisuća Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.