20. kolovoza 1914. – zašto su Nijemci napali neutralnu Belgiju i okupirali Bruxelles?

Foto: Snimka zaslona

Nijemci su belgijske gradove tukli snažnim haubicama zvanim “Debela Berta” (Dicke Bertha). Belgiju su savladali za dvadesetak dana. Na osvojenom području uspostavili su tzv. “Carsko njemačko generalno gubernatorstvo Belgije” (njem. “Kaiserliches Deutsches Generalgouvernement Belgien”).

Na današnji dan 1914. godine njemačka je carska vojska u Prvom svjetskom ratu okupirala Bruxelles. Njemački napad na neutralnu Belgiju smatran je sam po sebi ratnim zločinom, jer su njime izigrani sporazumi o neutralnosti. Napad Nijemaca na Belgiju i njihova okupatorska vlast nad tom zemljom ponekad se naziva i “Silovanje Belgije”, a tijekom tog vremena Nijemci su počinili zločine nad civilnim stanovništvom i nad belgijskim kulturnim spomenicima.

Carska Njemačka napala je Belgiju s čak tri armije i gotovo 750.000 vojnika (čitava belgijska vojska bila je 6-7 puta manja). Vrhovni zapovjednik njemačke vojske bio je osobno car (Kaiser) Wilhelm II., a načelnik glavnog stožera Helmuth von Moltke.

Na Bruxelles se usmjerila njemačka Prva armija pod zapovjedništvom general-pukovnika Alexandera von Klucka. S lijeva njoj napredovala je Druga armija pod general-pukovnikom Karlom von Bülowom (obitelj von Bülow jedna je od najpoznatijih u njemačkoj vojnoj povijesti, a njeni su članovi držali u politici i položaje kancelara i ministara).

Nijemci su belgijske gradove tukli snažnim haubicama zvanim “Debela Berta” (Dicke Bertha). Belgiju su savladali za dvadesetak dana. Na osvojenom području uspostavili su tzv. “Carsko njemačko generalno gubernatorstvo Belgije” (njem. “Kaiserliches Deutsches Generalgouvernement Belgien”). Takvo generalno gubernatorstvo bilo je vjerojatno uzor i Adolfu Hitleru za osnivanje slične institucije na osvojenim poljskim područjima tijekom Drugog svjetskog rata. Prvi njemački generalni guverner Belgije u Prvom svjetskom ratu bio je feldmaršal barun Colmar von der Goltz, poznat po svojoj aktivnosti u Turskoj, zbog čega su ga nazivali i Goltz-paša.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr