2016. godina proglašena ‘Godinom Nikole Šubić Zrinskog’

Miklós Barabás: Nikola Šubić Zrinski (javno vlasništvo)

Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora na 3. sjednici održanoj 23. veljače 2016. godine proglasio je 2016. “Godinom Nikole Šubić Zrinskog”. Inicijativu je pokrenula Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Međimurska županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, odbor smatra da je riječ o hvalevrijednoj inicijativi kojom se promiče hrvatska povijest a time i vrijednosti koje povijesno simbolizira lik i djelo Nikole Šubića Zrinskog.

Nikola Šubić Zrinski zasigurno je jedna od najznažajnijih ličnosti hrvatske povijesti koji predstavlja simbol hrabrosti i junaštva hrvatskog naroda. S povijensog aspekta 2016. godina iznimno je značajna godina za Republiku Hrvatsku budući da simbolizira 450. obljetnicu Sigetske bitke, odnosno herojske obrane Sigeta od Turaka, a time i obljetnicu smrti Nikole Šubića Zrinskog.

Sloboda, domoljublje, hrabrost i spremnost na žrtvovanje vlastitog života samo su neke vrijendosti koje simbolizira Nikola Šubić Zrinski. Zaustavivši 1566. godine moćnu tursku vojsku, ušao je u svjetsku povijest i izazvao divljenje čitave Europe. Zbog svoje hrabrosti i časne smrti u ibrani Europe od Turaka, lik i djelo Nikole Šubića Zrinskog našlo je svoje štovanje diljem svijeta, tako je u dalekom Japanu iz opere Ivana pl. Zajca “Nikola Šubić Zrinski” ariju “U boj, u boj!” izveo japanski muški zbor u sastavu od 1000 članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U spomen na 450. Sigetsku obljetnicu u Republici Hrvatskoj i Mađarskoj obilježiti nizom prigodnih manifestacija pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, mađarskog predsjednika Janosa Adera i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Isto tako, u spomen na Sigetsku bitku i obitelj Zrinski u 2016. godini održat će se brojni znanstveni skupobi, postavljati spomenici, izboditi opere, a glavne svečanosti će se održati u Zagrebu i Čakovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.