21. prosinca 1375. Giovanni Boccaccio – znameniti književnik iz razdoblja kasnog srednjeg vijeka

Foto: GettyImages

Sredinom 14. stoljeća u Italiji se pojavila kuga od koje je umro i njegov otac. To ga je potaklo da napiše djelo “Decameron” po kojem je postao najviše poznat. “Decameron” je zbirka od čak stotinu novela, a one su prožete humanizmom i optimizmom.

 

Na današnji dan 1375. godine umro je Giovanni Boccaccio, znameniti talijanski književnik. Preminuo je gradiću Certaldu u Toskani, gdje je vjerojatno i rođen. Certaldo se nalazi oko 30 kilometara jugozapadno od Firence, glavnog toskanskog gradskog središta, a smješten je usred slikovitog krajolika Toskane.

Zanimljivo je da je Boccaccio bio suvremenik mnogih drugih utjecajnih mislilaca i umjetnika iz razdoblja razvijenog i kasnog srednjeg vijeka. Radilo se o dobu velikog uspona europskog intelektualnog stvaralaštva, što je kasnije dovelo do punog procvata renesanse i humanizma na samom kraju srednjeg vijeka te na početku ranog novog vijeka.

Među Boccacciovim suvremenicima bili su tako Francesco Petrarca, Dante Alighieri, Geoffrey Chaucer itd. Od Petrarce, koji je također bio Toskanac, Giovanni Boccaccio bio je  mlađi samo desetak godina.

Sredinom 14. stoljeća u Italiji se pojavila kuga od koje je umro i njegov otac. To ga je potaklo da napiše djelo “Decameron” po kojem je postao najviše poznat. “Dekameron” je zbirka od čak stotinu novela, a one su prožete humanizmom i optimizmom.

U posljednjoj fazi stvaranja Giovanni Boccaccio se posvetio pisanju djela na latinskom jeziku kada se mogao osjetiti duh humanizma. Tada je više djelovao kao učenjak nego kao umjetnik.

 

Photo: hr.wikipedia.org

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr