21. svibnja ‘Dan mladosti’ – Dan kada filokomunisti slave rođendan komunističkog vođe i diktatora

Foto: fah

Na današnji dan, ili prve subote oko tog datuma, redovito se nekoliko stotina obožavatelja davno preminulog diktatora i masovnog ubojice Josipa Broza Tita, okuplja u Kumrovcu kako bi obilježili godišnjicu njegova rođenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: www.kumrovec.hr

Ovom prigodom podsjećamo kako se stvarao i čemu je služio kult Velikog vođe „bratskih naroda Jugoslavije“, a čiji je kraj završio u brutalnoj agresiji Titove armije potpomognute četnicima na našu domovinu Hrvatsku 1991. godine.

Na samu Titovu inicijativu njegov rođendan je nazvan Dan mladosti 1957. (iako je Tito tada imao 66 godina!). Obilježavanje ‘Titovog rođendana’ odvijalo se uz veliki slet u čast diktatora na stadionu JNA u Beograd. Tada bi ‘jugoslavenska mladost’ predavala Josipu Brozu štafetu mladosti iskazujući mu tako privrženost i obožavanje. Ta štafeta uvedena je 1945. godine.

Štafeta mu je predavana svake godine na današnji dan do smrti 1980., a komunistički režim je nastavio isto i poslije njegove smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smisao toga bio je da stvoreni kult ne umre i da kroz Titovo ime što lakše i dulje vlada pokorenim narodima i ljudima Jugoslavije.

Vlada susjedne Slovenije zabranila je proslavu i obilježavanje Dana mladosti iz razloga jer se totalitarni režimi ne mogu slaviti i jer se nove naraštaje mora obrazovati u duhu Ustava, pa jedan dio Slovenaca dolazi u Kumrovec na proslavu istog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.