23. kolovoza 1914. Tannenberg – najveća njemačka vojna pobjeda nad Rusima

Foto: Department of Military Art and Engineering, at the U.S. Military Academy (West Point)

Na današnji dan 1914. u Prvom svjetskom ratu počela je čuvena Bitka kod Tannenberga, koja u njemačkoj povijesti slovi kao nacionalni trijumf i ima svojevrsni kultni status.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, njemački general koji je pobijedio u toj bitki postao je tako slavan da je zasjenio i samog cara Wilhelma II. i s vremenom postao njemački predsjednik. Bio je to, dakako, slavni feldmaršal Paul von Hindenburg.

Čak je i Hindenburgov šef stožera u toj bitki postao slavan. Bio je to general Erich von Ludendorff. Kasnije će Hindenburg i Ludendorf zbog svog ugleda izgrađenog kod Tannenberga zapravo postati zapovjednici čitave Njemačke carske vojske u Prvom svjetskom ratu.

Bitka se održala na teritoriju današnje Poljske, blizu grada Olsztyn (njem. Allenstein). Ipak, Nijemci su tu bitku odlučili nazvati po gradu Tannenbergu, koji je zapravo bio 30-tak kilometara dalje, ali je bio jako poznat u njemačkoj povijesti po jednoj bitki iz srednjeg vijeka. Naime, u toj srednjovjekovnoj Bitki kod Tannenberga njemački su vitezovi doživjeli težak poraz. Ova nova pobjeda u Prvom svjetskom ratu trebala je povratiti Nijemcima čast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom svjetskom ratu su kod Tannenberga Rusi 1914. napali Nijemce ogromnom silom, nadjačavajući ih čak oko tri puta u broju vojnika. Naime, Nijemci su raspolagali sa samo jednom armijom od 166.000 vojnika, dok su Rusi imali pune 2 armije, od kojih je svaka bila jača od njemačke, ukupno oko 416.000 ljudi!

Genijalna je njemačka strategija bila napasti odvojeno jednu po jednu rusku armiju, tako da ne budu brojčano previše nadmašeni. To su uspjeli vještim korištenjem željeznica za transport trupa.

Prvo su pobijedili rusku Prvu armiju, a zatim se brzo prebacili prema Drugoj armiji, koju su tako teško porazili da se njen zapovijedajući general Samsonov radije ubio nego da poražen dođe pred oči ruskom caru Nikolaju II.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi su izgubili oko 170.000 vojnika, dok su Nijemci prošli s oko 12.000 poginulih.

Čak je i Hitlerova propaganda koristila Tannenberg u promidžbene svrhe. Kad je predsjednik Hindenburg umro, tražio je da bude pokopan u obiteljskom grobu u Hannoveru. No Hitler ga je dao svečano pokopati upravo kod Tannenberga, napravivši oko toga veliku pompu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.