23. lipnja 1972. rođen Zinedine Zidane – umjetnik s nogometnom loptom

Na današnji dan 23. lipnja 1972. rodio se najbolji francuski nogometaš svih vremena Zinedine Zidane. Taj velikan svjetskog nogometa ujedno je i jedan od najboljih nogometaša svih vremena. Nenadmašni virtuoz nogometne lopte prebogate igračke karijere, danas je trener europskog prvaka Reala i osvajač Lige prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potomak je nomadskog afričkog plemena alžirskih Berbera, kao i nizozemski napadač Affelay (marokanski Berber).
Kada je iz Juventusa prešao u Real za 76 milijuna eura postao je najskupljim nogometašem u povijesti nogometa, a taj transfer i do danas nije nadmašilo mnogo igrača.

Od 14 od 18 godine nastupao je za Cannes, a kada je sa 17 godina ušao u prvu momčad taj mali klub je odmah ušao u Kup UEFA!

Zaštitni znak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zidane je sezone 1992. prešao u Bordeaux, te je s njima 1995. osvojio Intertoto kup i igrao u finalu Kupa UEFA godinu kasnije. Igrao je s Baskom Bixenteom Lizerazuom i Christophom Dugarryem, te je taj trojac postao zaštitni znak kako Bordeauxa, tako i francuske nogometne reprezentacije.

Godine 1996. Zidane prešao je u redove tadašnjeg aktualnog osvajača Lige prvaka talijanski Juventus. Zidane je u ekipi Marcella Lippia postao glavni playmaker, te je Juve 1997. osvojio Scudetto. Zizou je igrao u finalu Lige prvaka 1997. gdje je Stara dama poražena rezultatom 3:1 od Borussie Dortmund.

Iduće sezone je postigao 7 golova u 32 utakmice i tako pomogao Juventusu da zadrži naslov talijanskog prvaka, te je opet nastupio u finalu Lige prvaka gdje je Juventus opet poražen, ovaj put rezultatom 1:0 od strane madridskog Reala.
Godine 2001. Zidane je potpisao četverogodišnji ugovor za Real Madrid. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zidane je uspješno krenuo s novim klubom. U Glasgowu u finalu Lige prvaka 2002. postigao je prekrasan gol volejom za 2:1 pobjedu protiv Bayer Leverkusena.

Za francusku reprezentaciju odigrao je 108 utakmica, te osvojio naslov europskih (2000.) i svjetskih prvaka (1998.) u zlatnog generaciji Francuza, koju nažalost pamtimo i mi Hrvati u nezaboravnom polufinalu Vatrenih.

Godine 2006. igrao je ponovno finale svjetskog prvenstva protiv Italije, kada je isključen zbog nasrtaja na Materazzija, a Italija osvaja svoj četvrti naslov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri puta je u izboru FIFA-e proglašen je najboljim igračem svijeta.

Dribling u nogometu po kojem je bio poznat (okret s obje noge na lopti) nazvan je po njemu „Marsejski rulet“.
Oženjen je i ima četiri sina koji su, na kraju priče, najveće bogatstvo velikog Zizoua.

Pogledajte video Zinedine Zidane majstor desetljeća:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.