23. studenoga 2000. umro Emil Zatopek – jedan od najvećih u povijesti sporta

Emil Zatopek snimka ekrana

Na današnji dan 23. studenoga 2000. umro je Emil Zatopek, jedini svjetski atletičar koji je na jednim olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. uspio osvojiti tri zlatne medalje u tri najduže atletske discipline: 5000 m, 10 000 m i maraton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Emil Zatopek zvan “češka lokomotiva”, slavni je atletičar dugoprugaš i četverostruki olimpijski pobjednik na Igrama 1948. i 1952., bez sumnje najveći češki (i čehoslovački) sportaš, i uopće jedan od najvećih sportaša u povijesti.

U karijeri je postavio 20 svjetskih rekorda na dionicama od 5000 do 30.000 m.

U svojoj ranoj mladosti radio je u tvornici cipela Bata u obližnjem gradu Zlinu. Na početku njegove karijere napredak je bio spor i nije dao naslutiti veliki Zatopekov potencijal. Pred kraj rata, 1944. došlo je ipak do osjetnog rezultatskog poboljšanja. Postavio je nove nacionalne rekorde Češke na 2000 m, 3000 m i 5000 m.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svojim prvim Olimpijskim igrama 1948. u Londonu pobjeđuje na 10000 m s velikom prednošću.

Svoju atletsku besmrtnost Emil Zatopek je zaslužio na sljedećim Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. neponovljivim uspjehom i tri zlatne medalje na dugim prugama.

Emil Zatopek pod optužbama komunista postaje čistač ulica i skupljač otpada

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljiv je Zatopekov život nakon atletske karijere. Zaposlen u vojsci u kratkom vremenu dogura do čina pukovnika. Godine 1968. nakon Praškog proljeća i Ruske intervencije biva optužen za potporu češkom političaru Aleksandru Dubčeku, izbačen je iz vojske i partije i oduzima mu se čin.

Ostatak života teško je živio radeći kao sakupljač otpada i čistač ulica ne bi li zadovoljio svoje egzistencijalne potrebe.

Nisu ga pustili niti na OI 1972. da sudjeluje kao počasni gost pozvan od strane MOO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspadom komunizma Zatopek je u potpunosti rehabilitiran, dobivši jednu od ključnih uloga u sportskom savezu Češke. Osobno mu se u ime naroda ispričao ministar obrane, a primio je i brojna priznanja od predsjednika Vaclava Havela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.