24. srpnja 1783. rođen Simon Bolivar – mason koji je stvarao modernu Južnu Ameriku

Foto: H.F. Helmolt (ed.): History of the World. New York, 1901.

Simon Bolivar, rođen na današnji dan 24. srpnja 1783., veliki je vojskovođa i borac za neovisnost Južne Amerike od Španjolaca. Školovao se u Europi, gdje je prihvatio ideje Francuske revolucije i pristupio ‘slobodnim zidarima’ – masonima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po povratku u domovinu staje na čelo ustanika. Pobijedio je u više od 15 bitaka protiv španjolskih kolonizatora i 1813. ušao je u Caracas.

Oslobodio je Venezuelu, Novu Granadu (Kolumbija), Ekvador i Panamu i ujedinio ih pod imenom Republika Kolumbija. Osvajanjem Lime ostvario je konačnu pobjedu nad Španjolskom.

Težio je ujedinjenju južnoameričkih zemalja u neovisnu i jaku državu, ali mu se san nije ostvario jer se već 1830. Venezuela proglasila neovisnom republikom, a uskoro zatim učinile su to isto Bolivija i Ekvador.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč neostvarenju njegova sna, Bolivara i danas u Južnoj Americi zovu Osloboditeljem domovine (Libertador de la Patria) i George Washingtonom Južne Amerike.
 
Simon Bolivar i poznati masoni

Zanimljiva je činjenica da je južnoamerički revolucionar Simon Bolivar bio utjecajni mason. Primljen je u red masona 1803. u masonskoj loži “Lautaro”, u Cadizu (Španjolska). U travnju 1824. postao je Suvereni veliki glavni inspektor, kada mu je dodijeljen najviši stupanj u hijerarhiji društva.

O ulozi masona u revolucijama i događanjima u svijetu do sada su progovorili brojni domaći i strani novinari i pisci. Stoga je važno ponekad spomenuti njihov utjecaj ili pokušaje utjecanja na događanja na svjetskoj društvenoj i političkoj pozornici. Oni snažno utječu i društvene vrijednosti, te prihvaćanje ili neprihvaćanje istih u određenom vremenu i prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je Veliki majstor masonske Velike lože u BiH dr. Edvin Dervišević izjavio 2009. za magazin „Republika“ da su mnogi veliki i poznati ljudi tijekom povijesti bili članovi masonske lože, pa i Simon Bolivar: „Velika svjetska imena, poznati i priznati ljudi, prosvjetitelji, reformatori, revolucionari i umjetnici bili su ili jesu slobodni zidari. Među najpoznatijim slobodnim zidarima su sigurno: Benjamin Franklin, George Washington, Kemal Atatürk, Joseph Haydn, Mozart, Puškin, Turgenjev, Simon Bolivar, Garibaldi, Churchill, Charlie Chaplin itd.“

Veliki srbijanski najutjecajniji mason član Vrhovnog savjeta škotskog reda Dragutin Zagorac i član 33. stupnja masonske lože, tajkun i vlasnik „Neoplastike“, dodao je slijedeće u intervjuu za hrsvijet : „Masonska je tradicija od zemlje do zemlje specifična. Najotvorenije prema javnosti su Sjedinjene Američke Države, što je i razumljivo s obzirom na nezaobilazan utjecaj američkih masona na stvaranje nezavisnog SAD-a, kao i na njihov utjecaj na utemeljenje društvenih vrijednosti do naših dana. Masonska tradicija u Južnoj Americi također je neraskidivo povezana s aktivnim i inspirativnim sudjelovanjem tamošnjih slobodnih zidara na stvaranje samostalnih i od kolonijalizma oslobođenih država, pa su i najveća imena masoni koji su nacionalni i državni heroji i simboli slobode, demokracije i samostalnosti, poput Simona Bolivara, Jose Martija i sl.“ (cijeli intervju http://www.hrsvijet.net/index.php/drustvo/40-vjera/632-interview-najpoznatiji-srpski-mason-dragutin-zagorac).

Kardinal Santiaga (Čile), Hrvati i tajna masona

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2011. u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu predstavljena knjiga čileanskoga kardinala i nadbiskupa Santiaga Jose Marie Cara y Rodrigueza (1866 -1958.) “Otkrivena tajna masona“ s enciklikom Ljudski rod (Humanum genus) pape Lava XIII. Kardinal Rodriguez na početku knjige ističe kako svi roditelji katoličkih obitelji, te svaka osoba koja se iskreno zanima za svoju vjeru, svoju zemlju i dobrobit čovječanstva trebaju ponešto znati o organizaciji i nauku masona koji su u bliskoj vezi s mnogim važnim pitanjima i događajima u svijetu.

Tada su na predstavljanju knjige bili i prof. dr. Josip Jurčević i admiral Davor Domazet Lošo. Uz brojne zanimljivosti ostale su zapamćene riječi prof. Jurčevića: „Budući smo društvo neznanja, a sve što je nepoznato izaziva strah i paralizu čovjeka, za Hrvate je iznimno značajno upoznavanje s načinom kako djeluju i rade masoni.
Tada ćemo vidjeti da tajna masona uopće ne postoji. Uvijek se radi, pa tako i u slučaju Hrvatske, o materijalnim i geopolitičkim interesima – okupacija, kolonizacija i uništavanje tradicionalnih hrvatskih vrijednosti.“

Jurčević je spomenuo, iako se u knjizi čileanskog kardinala o tome ne govori, da su Hrvati masoni iz Čilea i Argentine financirali Jugoslavenski odbor u Parizu (1915.-1918.), a masonske organizacije iz Južne Amerike su izdašno potpomagale i drugu Jugoslavensku državu.

„Veoma jasni i konkretni interesi, i tko će gospodariti Hrvatskom, stoje iza presude u Haagu. Zapravo iza svega stoje masonske lože. Povjerenje se posljednjih deset godina davalo ljudima koji su pripadnici tih navodno tajnih masonskih organizacija. Potrudite se prepoznati tko se to lažno predstavlja u Hrvatskoj, tko su sluge tih interesnih organizacija, i razgovarajte s prijateljima o tome, sada i pred izbore.
Naša zadnja obrana od masona je Katolička crkva“, završio je prof. Jurčević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O vjerskom aspektu djelovanja masona progovorio je msgr. Bolobanić iz Zadra:„Cilj slobodnih zidara je neprekidno poticanje revolucija i borbe protiv Crkve. Vješto organizirana i disciplinirana zavjera protiv Krista i ljudi. Tko je i s kojim ciljem osmislio, financirao i zapalio tolike krvave revolucije i ratove posljednjih stoljeća? Tko već stoljećima širi bezboštvo, nasilje i nemoral svih vrsta? Odgovorni su za pojavu suvremenog socijalizma, koji je protivan kršćanskom milosrđu, a usta su im puna tobožnjom jednakošću svih ljudi.“

Na kraju je msgr. Bolobanić ispričao istinitu priču o čudotvornom obraćenju masona književnika Emila Zole, i pročitao Zolino pismo u svezi s tim događajem. (cijelo pismo možete pročitati ovdje http://www.hkv.hr/reportae/lj-krinjar/8172-u-zagrebu-predstavljena-knjiga-qotkrivena-tajna-masonaq.html).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.