24. svibnja Marija pomoćnica kršćana – Montserrat u Kataloniji je mjesto brojnih Marijinih čudesa!

Foto: Enrique López-Tamayo Biosca, wikipedia

U marijanskom svetištu Montserrat u Španjolskoj nalazi se neobična biblioteka s natpisom na vratima: Biblioteka Blažene Djevice. Na iznenađenje posjetitelja u njoj se ne nalazi ni jedna knjiga. Tu su raspoređene samo pločice, najčešće s natpisom: Marija mi je pomogla i mnoštvo ortopedskih pomagala i proteza ozdravljenih vjernika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je djelo učinio Bog po Mariji – pomoćnici kršćana čiji blagdan slavimo danas.

 

Montserrat je kamenita planina, koja se nalazi pedesetak kilometara sjeveroistočno od Barcelone. To je najpoznatija planina u Kataloniji (Cataluny), ponos svih Katalonaca. Na Montserratu, čudesno lijepoj planini, nalazi se najpopularnije Svetište sa Crnom Gospom, jedinom u svijetu, Manastir Benedicto de Montserrat. Ime Montserrat nastalo je od riječi mont i serrat (zatvorena planina) što u stvari i jest. Samo jedan mali prostor je otvoren a sve ostalo zaokruženo prstenom visokih stijena. Priroda je oblikovala čudesne igre monolitnog kamena, a vrijedna katalonska ruka obradila. Taj mali omeđeni prostor u planini dnevno posjeti nekoliko tisuća turista. Na tom kamenom platou nalazi se svetište, restorani, hoteli, izletišta….

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crni drveni kip Majke Božje Montserratske potječe iz 12. stoljeća. Papa Lav XIII. je 11. rujna 1881. proglasio Djevicu Montserrata zaštitnicom Katalonije. Danas je svetište poznato hodočasničko odredište, sa brojnim čudesima i ozdravljenjima učinjenim po Mariji – pomoćnici kršćana.

Slikovni rezultat za montserrat wiki commons marija

Photo: wikimedia commons

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija pomoćnica kršćana, don Bosco i salezijanci – vječna ljubav

Velik doprinos širenju pobožnosti Mariji kao pomoćnici kršćana dali su salezijanci svetog Ivana don Bosca.

U dugoj i bogatoj povijesti Crkve teško je naći nekoga sveca koji je uspio postići svetost bez velike Marijine pomoći. Primjerice u don Boscovu životu Marijina prisutnost i pomoć je bila trajna. Kada je ušao u sjemenište, njegova majka Margarita mu je rekla: „Kada sam te rodila, posvetila sam te Mariji. Kada si krenuo u školu, preporučila sam ti pobožnost prema Mariji. Sada ti predlažem da sav budeš njezin. A ako postaneš svećenik, uvijek promiči i potiči na pobožnost prema Mariji.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospa je izravno intervenirala u don Boscov život.

Marija je od trenutka predanja bila don Boscova učiteljica, pomoćnica i ona koja mu otkriva polje rada. Ona će njegove dječake zvati „moji sinovi”.

Don Bosco započinje 1864. u Valdoccu (Torino) graditi prekrasnu baziliku Marije Pomoćnice. Svjedočio je da je sama Marija željela i izgradila sebi baziliku. Mariju Pomoćnicu mnogi danas nazivaju „Don Boscova Gospa”.

Na kraju života rekao je da ništa od onog što je napravio za siromašnu djecu nije njegovo djelo, već Marijino. Odredio je da 24. svibnja bude najveći salezijanski blagdan i htio da se svaki 24. dan u mjesecu slavi spomendan Marije Pomoćnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.