25. kolovoza 1923. umro Milan Ogrizović – književnik, Hrvat pravoslavne vjere i zastupnik Hrvatske stranke prava

Foto: Wikipedia

Milan Ogrizović hrvatski je književnik i  političar. On je, uz Petra Preradovića, najpoznatiji književnik Hrvat pravoslavne vjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođen je u Senju 11. veljače 1877., a umro u Zagrebu 25. kolovoza 1923. godine. Školovao se u Zagrebu gdje je završio klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu. Profesionalnu karijeru ostvaruje kao profesor u srednjoj školi te kao lektor i dramaturg u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Neko vrijeme bavio se književnom, ali i glazbenom kritikom.

Godine 1908. ovaj Hrvat pravoslavne vjeroispovijesti postao je zastupnik u Hrvatskom Saboru kao kandidat Hrvatske stranke prava.

Sve do početka Prvog svjetskog rata radio je na mjestu lektora u Hrvatskom zemaljskom kazalištu. Nakon toga zaposlio se kao profesor u glumačkoj školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvenstveno je dramski pisac, no pisao je i novele, pjesme, operne librete i crtice. Neke od najpoznatijih drama su “Hasanaginica”, “Dah” i “Prokletstvo”. Uz to pisao je i pjesme i satire, ali u znatno manjem broju. Bavio se i glazbenom kritikom, a veliku pozornost posvetio je operi pišući libreta. Bavio se i književnom kritikom te je najavio dva velika hrvatska pisca Antuna Gustava Matoša i Miroslava Krležu.

Njegov tragični igrokaz “Nepoznati” opisao je život Vatroslava Lisinskog.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.