25. kolovoza sveti Ljudevit IX. – kralj mironosac i primjer vladarima današnjice

Svaki je dan sudjelovao u slavlju dvije Svete mise. Ispovijedao se svakog petka. Imao je biblioteku duhovnih knjiga koje je s pozornošću i slašću čitao, a propovijedi je upravo gutao, tražeći priliku i na puto­vanjima kako bi ih mogao slušati. Bio je samilostan prema siromasima i patnicima, na svom dvoru redovito hranio 120 siromaha dnevno, koje je često sam posluživao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzor je mnogima, a napose bi trebao biti današnjim vladarima kako treba voditi svoju zemlju i svoj narod – vjerom, poniznošću, skromnošću, ljubavlju za ljude…

 

Sin je Ljudevita VIII., francuskog kralja, i Blanke Kastilske. Rođen je 1214. godine. Nakon očeve smrti postaje kraljem (1226.), u 12. godini života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postigavši punoljetnost, oženi Margaretu iz Provanse. S njom je imao jedanaestero djece. Davao im je spasonosne pouke, a kad bi odrasli, pridruživao ih je vježbama svojih pobožnosti. Njegov privatni život bio je sličan redovničkom životu. Strogo je postio Došašće, Korizmu i sve petke, često o samom kruhu i vodi. Dnevno je molio časoslov.

Kralj Franjevac

Svaki je dan sudjelovao u slavlju dvije Svete mise. Ispovijedao se svakog petka. Imao je biblioteku duhovnih knjiga koje je s pozornošću i slašću čitao, a propovijedi je upravo gutao, tražeći priliku i na puto­vanjima kako bi ih mogao slušati. Bio je samilostan prema siromasima i patnicima, u svojoj je kući redovito hranio 120 siromaha dnevno. Više puta im je sam posluživao. Milostinju je dijelio osobito bolnicama i siromašnim redovničkim zajednicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želio je nek mu netko od djece bude redovnik ili redovnica. S tom svrhom ih je i slao u redovničke škole. Sam je postao franjevački trećoredac.

Otkup kršćana iz ropstva

Kao kralj „mironosac” izgladio je zategnute odnose s Englezima. Podigao je i gospodarske prilike svoje zemlje, tada najvećeg i najugled­nijeg kraljevstva na Zapadu. Želeći osloboditi Sveta mjesta, povedeVII. kržarsku vojnu, u kojoj je bio zarobljen. Za vrijeme svoga petogodišnjeg boravka na Istoku, mnoge je kršćane otkupio iz ropstva. Vrativši se u Francusku, poveo je VIII. križarsku vojnu, u kojoj je od kuge i umro kod Tunisa 1270. godine, u 56. godini života. Papa Bonifacije VIII. proglasio ga je svetim 1297. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudevit IX. najodličniji je predstavnik francuske kraljevske di­nastije. Ideal njegova života mogao bi se izreći slijedećim riječima: biti primjer čitavom narodu svojim poštenjem; brinuti se za vremenito i duhovno dobro svojih podložnika; spojiti u sebi kraljevsku službu sa svećeničkom skrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.