25. prosinca 1914. – Božić zaustavio svjetski rat!

božićno čudo The Daily Mirror

Na početku velikog krvoprolića, kasnije nazvanog Prvi svjetski rat, povijest pamti neobičan i dirljiv događaj koji zorno pokazuje dobrotu koja postoji u čovjeku. Za Božić 1914. vojnici na Zapadnom bojištu odlučili su obustaviti rat da bi zajedno proslavili Kristovo rođenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duboko ukopani u rovove, jedni naspram drugih, njemački i britanski vojnici počeli su pjevati božićne pjesme, da bi ujutro izašli iz rovova i na „ničijoj zemlji“ razmijenili cigarete. Ovaj će događaj ostati upamćen kao „Božićno primirje“.

Do „Božićnog primirja“ došlo je sasvim spontano, i to niti punih pet mjeseci od službenog početka krvoprolića koje će četiri godine kasnije izbaciti okrutnu statistiku prema kojoj je Prvi svjetski rat odnio preko 16 milijuna života.

U doba kada su njemački i britanski vojnici obustavili paljbu i izašli iz rovova, još uvijek se vjerovalo kako će rat trajati kratko, a vrijedi zamijetiti kako se isti scenarij primirja dogodio na više različitih lokacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legenda kaže kako je sve počelo kada se iz njemačkih rovova začula pjesma. Njemački vojnici pjevali su „Tihu noć“, a poznatu melodiju ubrzo su prepoznali Škoti u britanskim rovovima i počeli pjevati istu pjesmu na engleskom jeziku.

Ubrzo se iz rova u rov dovikivalo „Sretan Božić“, a ujutro su, na nezadovoljstvo zapovjednika, počeli i prvi izlasci na „ničiju zemlju“.

Mnogi od njih nisu dočekali sljedeći Božić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.