25. veljače 1950. Jurica Jerković – maestro s brojem 10 obilježio najslavniju generaciju Hajduka

Foto: snimka zaslona

Jurica Jerković rođen je 25. veljače 1950. u Splitu. Odigravši preko 500 utakmica za Hajduk, kasnije dvjestotinjak za švicarski Zurich, Jerković je igrao i na dva svjetska prvenstva za reprezentaciju Jugoslavije, 1974. u Njemačkoj i 1982. godine u Španjolskoj. Imao je čast i postaviti kamen temeljac za novi Hajdukov stadion na Poljudu, građen za Mediteranske igre u Splitu 1979. godine, piše povijest.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U našem malom Nogometnom muzeju mora se naći, pa i počasno, mjesto za dugogodišnjeg Hajdukovog igrača Juricu Jerkovića. Kao predvodnik čuvene generacije splitskih nogometaša početkom sedamdesetih godina Jurica Jerković doživljavo je sve počasti, a za neke se pak izborio i sam. Uz sve njegove silne rezultatske dosege neizostavan je podatak u njegovoj biografiji da je zabio pogodak na čuvenoj Maracani pred gotovo dvije stotine tisuća ljudi na oproštaju najbojeg nogometaša svih vremena – Edson Arantesa de Nascimenta Pelea!

Igrao i protiv Pelea i Maradone!

No, zanimljivo jest da je Jerković igrao ne samo s Peleom, nego i s Maradonom, 16 godina kasnije. Prisjeća se Jerković:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Tadašnja reprezentacija Jugoslavije 1971. godine bila je pozvana, zbog priča da igra kao europski Brazil, da uveliča oproštaj Pelea u Brazilu. Ja sam dao lijepi zgoditak na njegovom oproštaju i to je ostalo zauvijek u sjećanju. Ali, igrao sam i s Maradonom na jednoj spektakularnoj reviji 1987. godine kad sam nastupao za reprezentaciju svijeta, bili smo u momčadi Maradona, Boniek, Branco, Dirceu i ja.

Jerković je jedini nogometaš na svijetu koji je, eto, igrao i s Peleom i s Maradonom

Ima igrača o kojima se priča i godinama nakon što su prestali s aktivnom karijerom. Ima i igrača o kojima se priča i desetljećima nakon zadnje utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od takvih likova zacijelo jest Jurica Jerković. Čuveni broj ‘deset’ splitskog kluba iz trofejne generacije sedamdesetih godina koja je osvajala naslove i kupove jugoslavenskog prvenstva kao da je sakupljala čokoladice, a u europskoj konkurenciji samo spletom i nesretnih i neiskusnih okolnosti nije zauzela vrh koji joj je prema kvaliteti te Ivićeve generacije i pripadao.

Hajdukov legendarni broj 10

Jurica Jerković bio je predvodnik te generacije i o njemu se i danas među Hajdukovim navijačima, ali i kod štovatelja dobrog nogometa, priča s poštovanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jerković je danas miran čovjek, prati Hajduk iz distance, no izvrsno je upućen u aktualna nogometna zbivanja. Kao igrač bio je pravi prototip veznog igrača koji je mogao baš sve. Organizirati igru, zabiti, asistirati, bio je ljubimac navijača i u Splitu se još uvijek prepričava njegov oproštaj od kluba u prijateljskoj utakmici protiv Aston Ville 1978. godine. S transparentom na toj utakmici – ‘Radunica kala mala – Juru velikana dala’!

Odigravši preko 500 utakmica za Hajduk, kasnije dvjestotinjak za švicarski Zurich, Jerković je igrao i na dva svjetska prvenstva za reprezentaciju Jugoslavije, 1974. u Njemačkoj i 1982. godine u Španjolskoj. Imao je čast i postaviti kamen temeljac za novi Hajdukov stadion na Poljudu, građen za Mediteranske igre u Splitu 1979. godine. U rijetkim istupima pred novinarima tek kaže:

– Sretan sam da sam bio pripadnik jedne od najuspješnijih generacija Hajdukovih nogometaša kojoj je, spletom okolnosti, nedostajao samo europski trofej da zaokruži misiju o svom velikom nogometnom poslanju.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.