26. siječnja 1993. Zaton Obrovački – četnički pokolj roda Modrića

Foto: snimka zaslona/zadarski.hr

Kada je počela oslobodilačka akcija Maslenica, Hrvati su se sakrili u podrume podijeljeni u dvije grupe. Do jedne od njih došao je jedan poznati Srbin iz Zatona, kako kažu danas u Modrićima, i pozvao ih da izađu, lažući im da ih čeka vozilo UN-a koje će ih odvesti u Zadar. Oni što su ostali u skloništu kasnije su samo čuli zvuke pucnjave iz pravca u kojem su otišli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domovinski rat obilježio je živote stanovnika Modrića, hrvatskog sela iznad Obrovca, smještenih uz cestu. Još danas je prisutan strah i skepticizam prema strancima. Bili su laka meta podivljalim četničkim bandama, jako osvetoljubivo raspoloženim nakon oslobodilačke akcije Maslenica.

Svi se još jako živo sjećaju pakla kroz koji su prošli kobnog siječnja 1993. godine. Tada su četnici izvršili pokolj nad mještanima za vrijeme trajanja akcija Maslenica. U mjestu se nalazilo 10-ak ljudi koji nisu željeli napustiti svoja ognjišta nakon okupacije. Kada je počela oslobodilačka akcija Maslenica, sakrili su se u podrume podijeljeni u dvije grupe. Do jedne od njih došao je jedan poznati iz Zatona, kako kažu danas u Modrićima, i pozvao ih da izađu, lažući im da ih čeka vozilo UN-a koje će ih odvesti u Zadar. Oni što su ostali u skloništu kasnije su samo čuli zvuke pucnjave iz pravca u kojem su otišli.

Šestero njihovih sumještana, rođaka, vjerovali su poznatom susjedu s kojim su do jučer skupa jeli i pili, a on ih je doveo pred četnički streljački vod. Tko zna, možda je i sam sudjelovao u barbarskom pokolju. Preživjeli su pod okriljem noći pobjegli u obližnju pećinu. Tri dana su bili u njoj bez hrane i bez vode po strašnoj zimi. Spasili su se kad su došli do hrvatskih gardista koji su ih preko Ražanca doveli u Zadar. Iako je prošlo mnogo godina od akcije Maslenica i stravičnog pokolja, Modrići još uvijek žive s tim sjećanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici tzv. SAO Krajine rafalom iz vatrenog oružja pobili su ukupno sedmero tamošnjih mještana: Petra Maričića, rođenog 1906., Iku Modrić, rođenu 1905., Anicu Modrić rođenu 1919., Mariju Modrić, rođenu 1940., Milicu Modrić rođenu 1950., Ružicu Modrić rođenu 1947. i Marijana Modrića rođenog 1953. godine. Šestero su ubili 26. siječnja 1993., a sedmog su ubili 2. srpnja 1992. godine.

Najpoznatiji, a možda i najbolji hrvatski nogometaš svih vremena, Luka Modrić je rodom iz Zatona Obrovačkog, iz zaseoka Modrići u kojem se i dogodio ovaj pokolj. “Sin rata” biografsko je djelo koje se bazira na Modrićevom ratnom djetinjstvu unatoč kojem je postao vrhunski nogometaš, igrač Real Madrida. Knjiga je to o Modrićevom djetinjstvu i odrastanju u ratnom okruženju zadarskog zaleđa. Modrićeva obitelj je u vrijeme Domovinskog rata iz svog Zatona Obrovačkog (Modrići) morala u izbjeglištvo u Zadar, a Modrićev djed po kojem je Luka i dobio ime poginuo je u ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.