27. kolovoza 1798. Irska – proglašena neobična „Republika Connaught“ slobodna od Britanaca

Foto: Thinkstock

Francuzi su u Irsku 1798. godine poslali vojnike pod vodstvom generala Jeana Josepha Amablea Humberta, koji se iskrcao sa svojim jedinicama na sjeverozapadnoj obali Irske (grofovija Mayo). Irski ustanici potpomognuti od Francuza proglasili su neku vrstu republike, u pokušaju oslobođenja od britanske vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1798. godine proglašena je u Irskoj neobična republika kao pokušaj osamostaljenja od britanskih vlasti. Naime, Irska je bila pod vlašću britanskih središta moći još od 12. stoljeća, tj. prethodnih 600-tinjak godina. Ovaj konkretni pokušaj ostvarenja irske nezavisnosti bio je potaknut Francuskom revolucijom, kao i primjerom Američkog rata za nezavisnost. Republiku koja je u Irskoj proglašena ponekad nazivaju i „Republika Connaught“, prema irskoj pokrajini Connaught gdje su ustanici uspjeli zauzeti vlast.

Dakako, u Irskoj je stoljećima vladao antagonizam između vladajućih protestantskih (anglikanskih) elita i katoličkog podložnog stanovništva. Ipak, zanimljivo je da ovaj pokušaj osamostaljenja iz 1798. godine nije uključivao samo katolike. Među glavnim su nosiocima bili zapravo irski prezbiterijanci (protestantska denominacija koja je također bila diskriminirana od strane vladajućih anglikanaca). Kao ideološka podloga prihvaćen je uvelike republikanizam (iz SAD-a i revolucionarne Francuske).

Irsku pobunu podržala je konkretnom vojnom pomoći upravo revolucionarna Francuska, u kojoj je u to doba vladao tzv. Direktorij (tek sljedeće godine 1799. vlast je preuzeo Napoleon Bonaparte). Francuzi su u Irsku 1798. godine poslali vojnike pod vodstvom generala Jeana Josepha Amablea Humberta. On se iskrcao sa svojim jedinicama kod Kilale na sjeverozapadnoj obali Irske (grofovija Mayo). Ustanici potpomognuti od Francuza isprva su imali uspjeha u Bitki kod Castlebara, gdje su porazili Britance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, britanski potkralj Irske – lord Cornwallis – angažirao je učinkovite vojne snage za uništene ustanka (filmskoj publici poznat je Cornwallis iz filma “Patriot” s Melom Gibsonom, jer je prije gušenja ustanka u Irskoj taj lord bio visoki britanski vojni zapovjednik u američkom ratu za nezavisnost).

Na kraju su Britanci ugušili ustanak i nastavili Irskom vladati sljedećih više od 100 godina. Zarobili su čak i spomenutog francuskog generala Humberta, koji je pomagao ustanicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.