28. kolovoza 1818. umro Jean Baptiste Point du Sable – tko je čovjek koji je osnovao Chicago?

Foto: Wikipedia

Jean Baptiste Point du Sable naselio se na području današnjeg Chicaga 1780-ih godina, dakle uoči Francuske Revolucije. Postoje mišljenja da je on bio zapravo Afroamerikanac iz francuskih kolonija u Karibima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1818. umro je čovjek kojeg se smatra osnivačem velikog grada Chicaga. Ime mu je bilo Jean Baptiste Point du Sable, što ukazuje da je bio vezan uz francusko govorno područje (Francuzi su kolonizirali područje današnje Kanade već u 17. stoljeću). Postoje i mišljenja da je Jean Baptiste Point du Sable bio zapravo Afroamerikanac iz francuskih kolonija u Karibima (otok Hispaniola). U svakom slučaju, izgleda da je on bio prvi neindijanski stanovnik koji je trajno živio na području današnjeg grada Chicaga.

Chicago se nalazi na području koje je u nekoć bilo neobično važno za promet. Naime, tamo je počinjao put uzduž lokalne rijeke koji je predstavljao najlakši način da se iz područja Velikih jezera dođe do rijeke Mississippi. Budući da Velika jezera imaju izlaz na sjeverni dio Atlantskog oceana, a rijeka Mississippi utječe u Meksički zaljev, preko Chicaga se moglo doći od Labradora na sjeveru sve do toplih krajeva u Srednjoj Americi.

Pretpostavlja se da se Jean Baptiste Point du Sable naselio na području današnjeg Chicaga 1780-ih godina, dakle uoči Francuske Revolucije. Bio je, po svemu sudeći, prilično bogat trgovac, s povelikom kućom sagrađenom od drveta i znatnim brojem gospodarskih zgrada. Područje unutrašnje Sjeverne Amerike bilo je gospodarski prvenstveno važno zbog trgovine krznom. Tzv. traperi lovili su krznaše i prodavali njihovo krzno, koje je bilo cijenjeno u dalekim krajevima svijeta (čak i u Kini). Napomenimo, Rusi su kolonizirali daleku Aljasku otprilike u doba Jeana Baptistea Point du Sablea, i to ponajviše, čini se, zbog krzna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.