29. ožujka 1951. New York – što je afera Rosenberg koja je potresla svijet?

Foto: commons.wikimedia.org

Supružnici Julius i Ethel Rosenberg bili su njujorški židovski useljenici i komunisti. Cilj im je navodno bio ukrasti američku tajnu proizvodnje nuklearnog oružja i predati je SSSR-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1951. osuđen je bračni par Rosenberg za špijunažu protiv SAD-a. Njihov slučaj postao je jednom od najpoznatijih špijunskih afera u svjetskoj povijesti. Cilj im je navodno bio ukrasti američku tajnu proizvodnje nuklearnog oružja i predati je SSSR-u.

Porota u New Yorku na današnji je dan Rosenbergove proglasila krivima za špijunažu. Nekoliko dana kasnije osuđeni su na smrt. Na to su se digli poznati znanstvenici i umjetnici poput Alberta Einsteina, Pabla Picassa i Jeana Paula Sartrea i zahtijevali poštedu života Rosenbergovih. Premda je čak i papa Pio XII. zamolio da budu pomilovani, supružnici su smaknuti 19. lipnja 1953. godine na električnim stolicama u Sing Singu.

Bilo je to prvo smaknuće civila osuđenih za špijunažu u čitavoj povijesti SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.