3. travnja Nedjelja Božanskog milosrđa – blagdan cijele Crkve

Foto: Geraint Rowland/flickr

Prema želji koju je sam Gospodin zahtijevao u objavama svetoj Faustini Kowalskoj ( 1905. – 1938.), poljskoj redovnici Družbe sestara Majke Božjeg Milosrđa, papa Ivan Pavao II. odredio je prvu nedjelju poslije Uskrsa za blagdan Božanskog milosrđa. Još kao nadbiskup u Krakowu 1978., kratko vrijeme prije dolaska na Stolicu sv. Petra, dao je i prvo službeno Crkveno odobrenje za pobožnost Božanskom milosrđu. On je kao Papa proglasio sestru Faustinu Kowalsku blaženom na osminu Uskrsa 1993., a potom ju je kanonizirao kao sveticu na osminu Uskrsa 2000. godine. U samoj homiliji na misi kanonizacije sv. Faustine, ustanovio je Nedjelju Božanskog milosrđa kao blagdan za cijelu Crkvu. Naposljetku, Ivan Pavao II. predao je duh Gospodinu 02. travnja 2005. godine u noći koja je prethodila blagdanu Božanskog milosrđa te je i sam beatificiran na taj blagdan.

Isusova ukazanja sestri Faustini Kowalski

Počevši od godine 1931. Isus Krist se više puta objavio poniznoj poljskoj redovnici Faustini. Nakon što ju je poučio o pobožnosti prema Božjem milosrđu, zaželio je da širi tu pobožnost po svemu svijetu.
Prvi put milosrdni Krist ukazao se sestri Faustini 22. veljače 1931. u mjestu Plock (Poljska). Sestra Faustina piše: “Uvečer bijah u svojoj ćeliji i opazih Isusa u neobičnoj bjelini i sjaju. Podiže ruku na blagoslov, a lijevu ruku stavi na svoje Srce. Neznatno rastvorivši ogrtač na prsima, pokaza na sjajne zrake, jedne bijele, a druge crvene. Blještile su iz njegova Srca. U potresenosti i šutnji, promatrala sam veličanstveni prizor i mislila na veličinu Božju u Isusu. Moja duša bijaše potresena strahom i neobičnom radošću. Isus mi reče: “Priredi sliku i prikaži Mene ovakvog, kakvog Me sada vidiš, te na sliku stavi natpis: “Isuse, uzdam se u Te”. Želim da se ta slika poštuje najprije u vašoj kapelici, a zatim da se to čašćenje raširi po svemu svijetu”.
Božansko milosrđe
Sestri Faustini Isus je rastumačio sjajne zrake: “Zrake na slici označuju Krv i Vodu, što su izvirali iz dubine Moga milosrđa, nakon što Moje Srce bijaše probodeno kopljem, nakon Moje smrti na Križu. Bijele zrake označuju Vodu, koja čisti duše, a crvene zrake označuju Krv, koja daje život dušama. Štititi duše od stroge pravde Moga Oca nebeskoga. Sretan onaj, koji bude živio u zakloništu ovih zraka, jer neće strahovati od Božje srdžbe”.
Božansko milosrđe2

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je krunica Božanskog milosrđa i pobožnosti vezane uz to najrašireniji oblik pobožnosti nastao u novije vrijeme Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.