4. studenoga sveti Malahija – kako su nastala lažna proročanstva ovog velikog sveca

Sveti Malahija
Foto: Patricia Drury, Flcikr

Sveti Malahija (Malachy), biskup, cistercit, prvi irski kanonizirani svetac, rođen je 1094. kao Maelmhaedhoc Ó Morgair u irskom gradu Armaghu. Armagh je glavni grad istoimene grofovije u sjevernoj Irskoj, sjedište sveirskog primasa, dakle irska crkvena prijestolnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malahija je bio mudar i razborit biskup, sjajan propovjednik i crkveni obnovitelj. Umjesto keltske liturgije uveo je rimsku, a u svećeničke redove zaveo red i disciplinu. Pripisuju mu se brojna čudesa i proroštva, a bolesnike je ozdravljivao polaganjem ruku iznad njihovih glava. U vrijeme gladi sadio je po Irskoj jabuke. Odlikovao se velikom privrženošću rimskoj crkvi i svetom ocu papi.

Svetim ga je 1190. proglasio papa Klement III., kao prvog kanoniziranog irskog sveca. Sveti Malahija vjerojatno ne bi bio tako poznat izvan granica svojeg prekrasnog Zelenog otoka da mu nisu pripisali tobožnja proroštva o papama, sve do konca svijeta. Ta su proroštva čista krivotvorina iz XVI. stoljeća, ispunjena mutnim, neodređenim i višeznačnim tvrdnjama, a da bi bila vjerodostojnija iskorišteno je ime i slava svetog Malahije. Konstruirana su na navodnim Malahijinim vizijama u vrijeme njegovog boravka u Rimu.

Malahijina proročanstva – laž slična Nostradamusovim spisima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče spisa svetog Malahije, situacija nije ništa bolja ni uvjerljivija. Nema nikakvih dokaza da bi njegovo proročanstvo bilo povijesno autentično. Njegovo se proročanstvo nije spominjalo prije 1590., te povjesničari smatraju da je upravo tada i nastalo i to kao lažni dokument. Tu tezu podržava i poznati katolički publicist Vittorio Messorii, koji je za Rome Reports izjavio da to navodno proročanstvo nema veze sa ozbiljnim promišljanjem, istaknuvši da se radi o lažnim spisima nastalima u 16. stoljeću u borbi za vlast tijekom tadašnjih konklava.

Ako se u navodna proročanstva sv. Malahije, ozbiljnije zaviri biva razvidno da i za njih vrijedi isto što i za Nostradamusova. Pisana su u šiframa i toliko nejasna i neodređena da ih je lako tumačiti kako god želite. Osim toga, oni koji ih zagovaraju i pokušavaju objasniti da su se ispunila, bez imalo skrupula povezuju ono što se ne može niti povezati, niti smisleno obrazložiti.

Najbolji primjer tome je izbor pape Franje.  Prema Nostradamusu predviđao se izbor ‘crnog pape’, a prema Malahiji na crkveno prijestolje je trebao zasjesti ‘Petar Rimljan’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su zagovornici tih navodnih proročanstva prije konklava očekivali, priželjkivali pa i najavljivali da će za papu biti izabran kardinal iz Gane Peter Turkson. On je naime crnac, njegovo je ime Petar, studirao je u Rimu i u Gani ga zovu ‘Petar Rimljanin’. To bi bila dobitna kombinacija za pobornike oba proročanstva.

Spominjalo se i da će se barem Malahijino proročanstvo ispuniti i u slučaju da za Papu bude izabran kardinal Odilo Pedro Scherer, jer i on u svom imenu ima Pedro, tj Petar. Sve te spekulacije zadobile su i veliku pažnju medija pa nije bilo začuđujuće da su upravo ta dva kardinala vodila na kladionicama.

Međutim, kardinali su, suprotno svim proročanskim nagađanjima, za papu izabrali Jorge Maria Bergoglia, argentinskog kardinala, koji je odabrao ime Franjo, što sve skupa nema nimalo veze s proročanstvima. Niti je crn, niti je Petar, niti je Rimljanin. No to nije zaustavilo one koji su zapeli za „proročanske teorije zavjere“. Iz petnih žila trude se dokazati povezanost koje nema. Tako u želji da pronađu poveznicu s Malahijinm proročanstvom navode da je sadašnji Papa podrijetlom Talijan, a činjenicu da nije Rimljanin nastoje opravdati tvrdeći da su Talijan i Rimljanin sinonimi. Vezu s Malahijinim proročanstvom pokušavaju pronaći i u tome da se otac sv. Franje zvao Petar. Neostvarenje Nostradamusovog proročanstva koje je predviđalo crnog papu pokušavaju obrazložiti tvrdnjom da je sadašnji Papa bio isusovac, da oni nose crne halje  te da se njihov vrhovni poglavar kolokvijalno naziva crni papa itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz svega navedenog razvidno je da i Nostradamusova i Malahijna proročanstva niti su imala niti imaju veze sa stvarnošću i treba ih držati jednako neozbiljnima kao i navodna proročanstava Maya, koja su predviđala kraj svijeta za 21. prosinca 2012.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.