4. travnja 1584. Gašpar Alapić – tko je hrvatski ban, gušitelj Seljačke bune i suborac Nikole Zrinskog kod Sigeta?

Foto: Snimka zaslona

Na današnji dan 1584. godine umro je Gašpar Alapić, hrvatski plemić i ban. U popularnoj je kulturi svojedobno postao zloglasan zbog gušenja Seljačke bune 1573. godine, no potrebno je naglasiti da je Alapić bio složenija povijesna osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelovao je u znamenitoj obrani Sigeta od Turaka Osmanlija, zajedno s Nikolom Zrinskim. Dapače, Gašpar Alapić bio je među ratnicima koji su izvršili proboj iz Sigeta, a bio je i jedan od rijetkih preživjelih u tom okršaju. Otkupljen je iz osmanskog zarobljeništva pa se uspio vratiti u Hrvatsku.

Gašpar Alapić posjedovao je vlastelinstvo Vukovinu pokraj Velike Gorice, u turopoljskom kraju, na strateškom mjestu preko kojeg se s juga i jugoistoka moglo pristupati Zagrebu. Tijekom Seljačke bune 1573. godine porazio je kao zapovjednik plemićke vojske pobunjenike prvo kod Kerestinca, a zatim i u odlučujućoj bitki kod Stubičkih Toplica.

Godine 1573. postao je Alapić i hrvatskim banom. Alapić se banske službe uspio riješiti 1578. godine. Naime, u to vrijeme većina hrvatskih banova iz razdoblja najžešćih osmanskih napada pokušavala se riješiti te dužnosti, jer je ona predstavljala veći trošak nego korist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.