(VIDEO) 5. lipnja 1862. Vijetnam – kako je nastao francuski kolonijalni imperij u Indokini?

Foto: Thinkstock

Bio je to početak širenja francuskog kolonijalnog imperija u Indokini. Francuski car Napoleon III. bio je nećak slavnog Napoleona Bonapartea i od 1852. vladao je Francuskom kao car (tzv. Drugo carstvo). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Na današnji dan 1862. godine odstupilo je Vijetnamsko Carstvo dio svog teritorija moćnom Francuskom Carstvu. Time je u Vijetnamu nastala francuska kolonija nazvana Cochinchine (ponekad se na hrvatskom piše i Košinšina). Bio je to početak širenja francuskog kolonijalnog imperija u Indokini, koji će već krajem istog stoljeća obuhvatiti cijeli prostor današnjeg Vijetnama, Kambodže i Laosa.

Zašto su Vijetnamci ustupili dio svojeg teritorija francuskim kolonijalistima? Učinili su to jednostavno zato što su pobijeđeni u ratu. Naime, Francusko Carstvo Napoleona III. povelo je 1858. rat protiv Vijetnama radi osvajanja njegovih najjužnijih područja, uključujući veliki grad Sajgon (danas najveći grad u Vijetnamu, s time da se od 1976. zove Ho Ši Min po poznatom komunističkom vođi).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski car Napoleon III. bio je nećak slavnog Napoleona Bonapartea i od 1852. vladao je Francuskom kao car (tzv. Drugo carstvo). Napoleon III. vodio je izuzetno aktivnu vanjsku politiku, vjerojatno po uzoru na svog slavnog strica. Tako je u doba Drugog carstva Francuska ratovala u Meksiku i na Krimu, štitila papu u Italiji, te osvajala kolonije diljem svijeta.

Vijetnamski car za vrijeme kojeg je Francuzima ustupljeno navedeno područje zvao se Tu Duc i bio je zapravo posljednji nezavisni car Vijetnama (kasnije carevi bili su figure pod patronatom kolonijalista).

Tu Duc bio je tvrdokorni konfucijanist i protivnik drugih religija, uključujući katoličanstvo. To je, dakako, izazvalo sukobe s katoličkim Francuzima. Car Tu Duc navodno je dao smaknuti katoličkog biskupa u Vijetnamu, a po jednoj njegovoj naredbi iz 1848. godine svi katolici u zemlji koje se nisu odrekli te vjere trebali su navodno biti žigosani po licu kao heretici. Car je imao harem s mnogo žena, ali je navodno bio impotentan pa nije imao potomaka. Nakon njegove smrti više nije bilo samostalnih vijetnamskih careva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Kratka povijest Vijetnama u 8 minuta (englleski jezik):

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.