5. MAGfestival komorne glazbe od 28. kolovoza do 6. rujna

Jubilarni – peti MAGfestival komorne glazbe održat će se od 28. kolovoza do 6. rujna u svečanoj gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a otvorit će ga Simply Brass Quintet, jedan od najboljih brass sastava na ovim prostorima koji je nastupao u Hrvatskoj, diljem Europe te u SAD-u i na koncertima praizveo djela inozemnih i hrvatskih skladatelja izvorno napisana za ovu vrstu sastava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine na festivalu će se u pet koncertnih večeri predstaviti renomirani i afirmirani hrvatski i inozemni komorni sastavi, kao i sastavi koji tek čekaju svoju afirmaciju. Izvest će se djela hrvatskih skladatelja uključujući i jednu praizvedbu nastalu po narudžbi za ovogodišnji MAGfestival.

Festival organizira Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) osnovana 2010. godine sa željom da se udruže što više mladih akademski obrazovanih glazbenika sa širega područja grada Splita i Muzej grada Splita, izvijestila je danas Služba za odnose s javnošću toga glazbenog festivala.

U četiri godine djelovanja Udruge MAG održana su četiri MAG festivala komorne glazbe i četiri koncertne sezone s ukupno 40 koncerata što, ističe se, predstavlja kontinuitet koncerata klasične glazbe kakav u Splitu dugo nije postojao. To su pak, uz stalnu publiku, prepoznale i mjerodavne institucije pa djelovanje Udruge MAG od samoga početka financijski potpomaže Grad Split, Županija Splitsko-dalmatinska i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Udruga MAG dobila je i posebnu nagradu za umjetnost koju dodjeljuje dnevni list Slobodna Dalmacija, a podupire ju i predsjednik Josipović što je, među ostalim, potvrdio i humanitarni koncert “Koncert s Predsjednikom” što ga je Udruga MAG u organizirala u prosincu 2012. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijašnja izdanja MAGfestivala privukla su veliku pozornost splitske publike, ali i stranih gostiju (oko 130 slušatelja po koncertu) te brojnih hrvatskih i regionalnih medija. Ove godine na festivalu će se kroz pet koncertnih večeri predstaviti renomirani i afirmirani hrvatski i inozemni komorni sastavi, kao i sastavi koji tek čekaju svoju afirmaciju. Izvest će se djela hrvatskih skladatelja uključujući i jednu praizvedbu nastalu po narudžbi za ovogodišnji MAGfestival.

Na Festivalu će nastupiti i njemački gitaristički trio Alegrias Guitar Trio (Njemačka) te Kalamos Reed Quintet, ansambl sastavljen od puhačkih instrumenata koji koriste jezičak (pisak): oboa, klarinet, saksofon, bas klarinet i fagot.

Festival će zatvoriti Gudački kvartet Porin, jedan od najboljih i najvažnijih hrvatskih komornih sastava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.