5. studenoga blaženi Serafin Kodić Glasnović i Anton Muzić – tko su Hrvati Janjevci ubijeni od bezbožnih komunista?

Foto: snimka zaslona/ Youtube radiomeđugorje

Dvojica svećenika Hrvata s Kosova, Serafin Kodić Glasnović i Anton Muzić, ubijeni su od komunističkog režima u Albaniji u godinama strahovlade i tiranije Envera Hoxhe. Prošle godine kanonizirani su u Albaniji zajedno s ostalih 38 mučenika kršćanske vjere u Albaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Drugog svjetskog rata, upravo dvojica tirana Josip Broz Tito u Jugoslaviji i Enver Hoxha u Albaniji, figurirali su u međunarodnoj javnosti kao najvjerniji staljinisti i sljedbenici Stalijnovog SSSR-a, te kao počinitelji brojnih masovnih zločina neviđenih u povijesti na prostorima gdje su vladali. Obojica su se kasnije službeno odijelili od staljinizma, ali ostaju rigidni komunisti i zabiljženi kao jedni od najvećih masovnih ubojica u povijesti. Njihove tajne policije Udba i Sigurimi su i danas sinonim za najnasilnije režimske obavještajne sllužbe.

Žrtve tog režima bila su i dvojica kršćanskih pastira duša, svećenika i dušebrižnika, hrabrih Hrvata sa Kosova: fra Serafin Glasnović Kodić i don Antun Muzić.

Serafin Glasnović Kodić – ubijen od komunista i javno pokopan tek nakon 46 godina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Serafin Glasnović  Kodić bio je sin Gašpara i Antonije Kodić, rođen 25. travnja 1893. godine u Janjevu, a na krštenju je dobio ime Ivan. Franjevački habit obukao je već sa šesnaest godina, 1909. te uzeo redovničko ime Serafin. Nakon Prvog svjetskog rata ostaje u Albaniji i u razdoblju između dva svjetska rata nije dolazio u Janjevo, koje je potpalo pod Kraljevinu SHS (Jugoslaviju) koja je bila poznata po nemilosrdnom progonu Albanaca, na osobit način katoličkih intelektualaca i svećenika koji su bili nositeljima pismenosti i kulture albanskoga naroda.

Uspostavom komunizma i režima Envera Hoxhe, nakon Drugog svjetskog rata, uslijedilo je razdoblje velikih progona Katoličke Crkve. Nazočio je jednom sastanku franjevačke provincije u Lješu. Tema su bile stvari u svezi s funkcioniranjem te provincije, čiji je bio ekonom. Nakon sastanka bio je uhićen i prisiljavan da lažno optuži svoju subraću franjevce.

“Bio je to čovjek velike razboritosti i oštroumnosti. Nakon jednog provincijskog sastanka bio je uhićen i okrutno mučen, zbog lažne optužbe i zavjere. Tijekom mučenja i ispitivanja bio je teško ranjen na dušniku te je poslije nekoliko dana, 11. svibnja 1947., preminuo u franjevačkom samostanu u Lješu, u Albaniji, koji je već tada bio pretvoren u bolnicu”, kaže fra Ivan Matić, još jedan poznati Janjevac i Hrvat sa Kosova koji pronosi Kristovo ime među mnogima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pada komunističkog režima časna sestra Marie Ndoja je 1994. godine pokazala mjesto gdje je pokopala našeg Hrvata blaženija fra Glasnovića. Na tom mjestu je kasnije i pronađeno tijelo, pa su ga pokopali u temeljima sadašnje crkve Navještenja Blažene Djevice Marije Lješu u Albaniji.

Anton Muzić – strašno mučen i prisijavan da zanijeka katoličku vjeru

Drugi mučenik Hrvat s Kosova, don Anton Muzić, rođen je 12. svibnja 1921. u Vrnavokolu, župa Letnica. Kasnije je prešao u Skadarsku biskupiju. Za svećenika je zaređen 19. ožujka 1945. u Rimu. Nakon povratka u Albaniju, imenovan je nadbiskupijskim kancelarom. Komunistički režim uhitio ga je 20. svibnja 1947. i odveo u istražni zatvor gdje je bio neljudski mučen zato što se nije htio odreći svoje vjere i pripadnosti Katoličkoj Crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je bio u zatvoru, neprestano su ga mučili. Neljudski je mučen, samo zato što nije pristao zanijekati vjeru. Ne bi li mu slomili duh, od 1. listopada 1947. bio je prisiljen petnaest dana, danonoćno, nepomično stajati pred zidom, za to su ga vrijeme neprestano polijevali vodom. Promrzlog i nemoćnog ostavili su ga da spava na golom podu, zbog takvih neljudskih uvjeta obolio je od tuberkuloze Nakon što su mu slomili ruke i noge, vidjevši da je na pragu smrti od zadobivenih rana, uvjetno su ga oslobodili iz zatvora i vratili kući (tj. u nadbiskupiju), gdje je ubrzo i umro od posljedica strašnog mučenja.

Fra Alojzije Palić – novi blaženik,  ubijen od crnogorske vojske u Prvom balkanskom ratu?

Crkva se nada skorašnjem proglašenju blaženim i trećeg Hrvata s Kosova, fra Alojzija Palića. On se u vrijeme balkanskih ratova, kao župnik u župi Glođane, suprotstavio nasilnom pokrštavanju Albanaca muslimana u nekoliko okolnih sela, od strane divljačkih hordi vojske Srba i Crongoraca. Zbog toga biva uhićen i nekoliko dana pritvoren u zatvoru u Đakovici. Dana 7. ožujka 1913. na putu blizu sela Janosh crnogorski vojnici skinuli su mu franjevački habit sileći ga da se odrekne svoga franjevaštva i svećeništva. Nije htio i ubili su ga s pet hitaca iz puške. Tijelo mu je odmah tamo pokopano. Nakon nekoliko tjedana nađeno je neraspadnuto.

Ne samo Janjevci s Kosova, već cijeli hrvatski narod, kao i albanski katolici, imaju sada dvojicu blaženika na nebesima kojim se mogu moliti za zagovor kod Boga, a posebno za ustrajnost u vjeri, vjernost Katoličkoj crkvi i Bogu. Hrvati s Kosova nadaju se da će uskoro i treći njihov sunarodnjak biti među blaženicima Katoličke crkve, fra Alojzije koji se nije ni po cijenu smrti htio odreći kršćanske vjere i Boga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.