6. rujna 1942 Stolac (BiH) – Prenjski mučenici

Marijan~commonswiki

Šestoga rujna 1942. četnici su slavili rođendan Petra II. Karađorđevića i haračili kroz Prenj, hrvatsko selo pored Stoca, gdje su ubili više civila. Umirovljeni župnik don Vide Putica, star 84 godine i onemoćao, čuo je pucnjavu i povirio na vrata gdje ga je usmrtio četnički metak. Četnici su nastavili svoj pokolj u stolačkom kraju. Žrtve ubijene od četnika u rujnu 1942. hrvatski narod stolačkog kraja naziva Prenjski mučenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opljačkali su crkvu i župni dvor, a don Vidino mrtvo tijelo zapalili. Poslije nekoliko dana izgorjele kosti sahranili su četnici u nazočnosti talijanskog svećenika. Na žalost nije ostao spomen na to gdje se to dogodilo, pa do danas don Vidine kosti nisu pronađene.

Uvijek i svugdje – suradnja fašističkih Talijana i četnika protiv Hrvata

Od svibnja do rujna 1942. u istočnoj su Hercegovini četnici, na osnovi sporazuma s Talijanima, preuzeli vlast, osim u gradovima. M. Šantić, na sastanku četničkog vodstva u Trebinju izjavljue: “Naša suradnja sa Talijanima odobrena je od Draže…Osim toga Talijani nam daju oružje i municiju. Mi danas u hercegovačkim krajevima imamo oko 8.000 pušaka i preko 2 miliona rezervnih metaka” najavivši i ovdje čišćenje istočne Hercegovine “od katolika i muslimana”, koje treba sve “potisnuti i uništiti bez izuzetka i bez sažaljenja”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se nažalost i dogodilo. Tako su pobili nekoliko stotina Hrvata i Muslimana, nakon čega je uslijedilo masovno iseljavanje hrvatskog i muslimanskog pučanstva s lijeve obale Neretve. U ovom periodu taj egzodus je bio većinom s područja stolačkog kotara na kojemu od “oko 28.000 katolika i muslimana”, osim nekoliko obitelji u samom Stocu nije ostao ni jedan Hrvat i Musliman, kaže se u jednom četničkom dokumentu.

Muslimanske četničke postrojbe istočne Hercegovine

Tako da bi ostvarili svoj cilj izbijanja na Neretvu nastojali su ostvariti. suradnju sa prosrpski orjentiranim Muslimanima Tako su,uz suglasnost Talijana, osnovane muslimanske četničke postrojbe pod četničkim nadzorom i neposrednim zapovjedništvom, prikrivajući – dakako – svoje krajnje namjere. Takove postrojbe nazvane su kvazi “Muslimanske nacionalne organizacije”. Glavni nosilac promidžbe oko ustroja te organizacije bio je Dr. Ismet Popovac. Četnici će iskoristiti ove postrojbe za ostvarenje svog cilja tj. izbijanja na lijevu obalu Neretve, čišćenjem tamošnjih Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stolac – pobijeni i rastjerani svi Hrvati

Tako su četnici od 19. do 25. rujna 1942. godine protjerali Hrvate iz Stoca i Dubrava i pritom zaklali preko 100 Hrvata, dok nisu stradali Muslimani u tim mjestima, sukladno dogovoru četničkog vojvode Jevđevića i predstavnika tamošnjih Muslimana. Tada je prema podacima Jevđeviću upućenim Draži, uništeno, poklano i protjerano s cijelog stolačkog kotara 10 do 15.000 Hrvata. Istodobno su četnici opljačkali a potom porušili ili spalili oko 1.000 hrvatskih domova, opljačkavši svu krupnu i sitnu stoku i sve drugo što se moglo opljačkati. U tome poslu priključio im se i jedan broj tamošnjih Muslimana.

Tada su hercegovački četnici krenuli u napad na sela u čapljinskom kotaru i grad Čapljinu sa ciljem da izbiju na lijevu obalu Neretve. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto su pokušali i 1992. kada su zaustavljeni u legendarnoj bitki za prijevoj Stolove između Neuma i Stoca. Ta bitka je u Domovinskom ratu bila prekretnica za obranu lijeve obale Neretve i cijele hrvatske obale južno od Neretve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.