7. lipnja blaženi Benedikt XI. – papa mirtovorac

Foto: javno vlasništvo

Između brojnih papa imenom Benedikt dvojica su dobila čast oltara: sveti Benedikt II. (+685.) i blaženi Benedikt XI.(22. X. 1303. – 7. VII. 1304.).

 

Poslije Bonifacijeve smrti kardinali su 22. listopada 1303. godine jednoglasno izabrali kardinala Nikolu za papu, koji iz zahvalnosti prema svom predšasniku uze njegovo krsno ime i prozva se Benedikt XI.

Kao papa Benedikt XI. nastojao je oko pravde i mira: stoga je pružio ruku pomirenja i francuskom kralju Filipu Lijepom, i obitelji Colonna, i gibelinskoj stranci. Međutim, u samome Rimu vladao je veliki nemir. Stoga je miroljubivi papa bio prisiljen s cijelim dvorom preseliti u Perugiu, gdje je nakon kratkog pontifikata od niti devet mjeseci umro 7. srpnja 1304. godine. Pokopan je u istom mjestu u crkvi Svetoga Dominika, gdje mu je kasnije podignut monumentalni spomenik. Također su mu podignuli spomenik i u crkvi Svetog Nikole u rodnome mjestu Trevisu. Papa Klement XII. proglasio ga je blaženim 1736. godiine.

Benedikt XI. ušao je i u hrvatsku povijest time, što je bulom od 9. prosinca 1303. trogirskoga dominikanca fra Augustina Kažotića imenovao za zagrebačkog biskupa. Tako je svetac unaprijedio sveca. Lozinka blaženog Benedikta bila je: „Rasvijetli lice nad  slugom svojim” (Ps 31,17).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr