7. studenoga Sveti Prosdocim – prvi biskup Padove još iz Neronova doba

Foto: svetiantun-rijeka.hr

Premda je u njegovo vrijeme bilo Neronovo progonstvo i premda je on hrabrio mučenike, sam je umro naravnom smrću u dubokoj starosti.

 

Sveti Prosdocim, prvi biskup Padove, po rodu Grk, već kao mladić priđružio se svetom Petrom apostolu i postao njegov učenik zajedno sa svetim Markom i Apolinairom. Iz Antiohije je s Petrom pošao u Rim. Petar ga je posvetio za biskupa i poslao u Padovu neka propovijeda Evanđelje.

Na propovijedanje mladog Prosdocama mnogi prigrliše kršćanstvo, pa i sam gradski prefekt Vitalije i njegova žena Prepedigna. Oni sagradiše i crkvu svete Sofije koja postade biskupsko sjedište novonastale krćanske zajednice. Prosjacim je propovijedao Evanđelje i po okolnim mjestima uspostavljajući u njima kršćanske zajed­nice.

Premda je u njegovo vrijeme bilo Neronovo progonstvo i premda je on hrabrio mučenike, sam je umro naravnom smrću u dubokoj starosti. 1957. godine u Padovi je, u oratoriju svete Marije, otkrivena starokršćanska crkvica s likom svetog Prosdocima i natpisom „Biskup i priznavatelj”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr