Adventska kućica ‘Kod fratara’ ove godine je u drive-in obliku

Franjevci sa Svetog Duha u Zagrebu ove su godine, kada se ne održava Advent u Zagrebu, uveli drive-in adventsku kućicu na kojoj će ponuditi svoju domaću hranu, a prihod ide za korisnike pučke kuhinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju koja je izazvana pandemijom koronavirusa ove godine Adventska kućica – Kod fratara nije na Zrinjevcu, na svom uobičajenom mjestu kod glazbenog Paviljona.

Od 1.12. na adresi Sveti Duh 33, ispred Pučke kuhinje na Svetom Duhu, počela je s radom drive in adventska kućica za humanitarnu akciju Obrok za obrok. Poštujući sve epidemiološke mjere, vozači naručenu hranu preuzimaju u dvorištu Pučke kuhinje i to u terminu od 16.00 do 22.00 sati.

U ponudi su već daleko poznata samostanska sarma, domaće kobasice, ajvar, med, likeri iz domaće radinosti kao i kuhano vino. Kupnjom obroka osigurava se obrok za potrebite u Pučkoj kuhinji. U prodaji su također i medenjaci kao i jedno vegetarijansko jelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franjevci u priopćenju navode:

“Čast nam je bilo imati mogućnost dvije godine zaredom biti prisutni upravo na najboljem adventskom sajmu u Europi te sudjelovati na velikoj i značajnoj manifestaciji Advent u Zagrebu. Naš cilj je bio jasan od samoga početka, svojim sudjelovanjem u ovoj manifestaciji senziblizirali smo širu javnost za ljude u potrebi, socijalno ugrožene te sve one kojima je potrebna pomoć u osiguravanju vlastite egzistencije. Svojim prisustvom ponudili smo svim gostima, posjetiteljima, turistima i svim zainteresiranima tradicionalna jela iz samostanske kuhinje. Sav prihod koji smo ostvarili bio je namijenjen djelovanju Pučke kuhinje na Svetom Duhu.

Pučka kuhinja na Svetom Duhu svakodnevno je sve donedavno pripremala tristotinjak obroka koji se podijele svima onima koji taj dan dođu na ručak. No, broj korisnika tijekom epidemije i potresa u Zagrebu povećao se za više od 20 posto tako da nam je pomoć itekako potrebna. Sada redovito pripremamo 400-njak toplih obroka dnevno. Od samih početaka Pučka kuhinja na Svetom Duhu implementirala je sve odredbe nadležnih i mjerodavnih državnih tijela po pitanju zaštite građanstva od ugroze izazvane koronavirusom. Te vrlo rigorozne mjere traže od nas dodatan napor pa i onaj finacijski. Hranu od mjeseca ožujka djelimo vani, ispred Pučke kuhinje jer zbog poštivanja mjera ne možemo omogućiti siguran boravak korisnicima u prosotorima kuhinje. Situacija je dosta ozbiljna i zahtjevna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga smo u ovim teškim i izazovnim vremenima odlučili učiniti dodatan napor kako bismo osigurali sredstava za naš rad. Pokrećemo ponovno humanitarnu akciju pod
geslom Obrok za obrok. Ovaj put akcija će se odvijati ispred naše Pučke kuhinje na Svetom Duhu. Osmislili smo drive in sustav. Svi oni koji dođu, mogu naručiti svoj adventski obrok ili piće te će biti usluženi i potom će otići u sigurnost vlastitoga doma. Ponuda je prilagođena ovim posebnim uvjetima, ali smo sigurni da će svatko moći naći nešto za sebe. Naravno, poštujemo i dalje sve preporučene mjere nadležnih državnih tijela.

U vremenu došašća kada se pripremamo za Božić nemojmo zaboraviti one najmanje i najslabije, one koji su u potrebi. Učinimo dobro djelo.

Svoju donaciju možete izvršiti i putem žiro-računa:
CARITAS ŽUPE SV. ANTUNA PADOVANSKOGA;
Sveti Duh 33, Zagreb
Zagrebačka banka d.d., Zagreb
IBAN HR6323600001101567611
SWIFT ZABAHR2X

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako reče papa Franjo u ovogodišnjoj poruci za Svjetski dan siromaha koji je obilježen 15. studenog 2020. godine: „Velikodušnost kojom podupiremo slabe, tješimo ožalošćene, ublažavamo patnju i vraćamo dostojanstvo onima kojima je ono oduzeto, uvjet je za ljudski život u punini. Odluka da posvetimo brigu siromašnima, njihovim različitim potrebama, ne može biti uvjetovana raspoloživim vremenom, privatnim interesima i jalovim pastoralnim ili socijalnim projektima. Snagu Božje milosti ne smije se gušiti narcisoidnom težnjom da sebe uvijek stavljamo na prvo mjesto. Gospodinov se blagoslov spušta na nas, a molitva postiže svoj cilj ako su praćeni služenjem siromašnima.“ (Poruka Svetoga Oca pape Franje za IV. svjetski dan siromaha – Pruži svoju ruku siromahu)

Stoga zaključujemo ovo naše priopćenje porukom nade kako treba ostati hrabar, odvažan i svoj pogled uvijek usmjeriti na Isusa Krista i na vječnost te pokazati onu konkretnu, djelotvornu kršćansku ljubav, ono što caritas i jest u sebi, ljubav, koja se očituje u brizi za ljude koji su na marginama, koji su naša braća i sestre i koji su u velikoj potrebi.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.