Akademik V. Žmegač: Europa je najbolja po svojoj duhovnosti

Akademik Viktor Žmegač izjavio je večeras kako je Europa od svih kontinenata najbolja po svojoj duhovnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žmegač je to izjavio na „Zagrebačkom festivalu knjige – festival za sve, knjiga za svakoga“, u zagrebačkoj knjižari Profil megastore, a koji se održava od 20. do 24. svibnja.

Najavio je izlazak iz tiska svoje nove knjige prije ljeta pod nazivom „Europa x X.“ te istaknuo kako ona sadrži deset poglavlja, koja su „ulančano strukturirana“ na način da u lancu prikazuju neke pojave važne za europsku povijest.

Po Žmegačevu mišljenju Europa je sustav vrijednosti i bogatstva, a Sjeverna Amerika je samo njezina depadansa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je kako Europa počiva na ideji ujedinjenja, koja se pojavila u 17. stoljeću u Francuskoj te dodao kako je ta ideja ubrzo zaboravljena, ali se pojavila opet u Austriji nakon Prvoga svjetskog rata.

Ustvrdio je kako je ponovna bila zaboravljena te se pojavila nakon Drugoga svjetskog rata, a koju su u stvarnost proveli Francuska i Njemačka.

„Dok surađuju Francuska i Njemačka – Europa neće biti ugrožena“, rekao je dodavši kako usprkos našem nestrpljenju promjene koje očekujemo neće doći preko noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je kako je EU utemeljena na vrijednostima kao što su jednakost i vladavina prava, tolerancija, individualizam i sloboda.

Ocijenio je kako se sloboda manifestira na tri razine te dodao kako se ona odnosi na političke slobode, u gospodarskom smislu na sustav konkurencije te umjetničke slobode.

Viktor Žmegač rođen je u Slatini. Od 2002. je professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu. Autor je mnogih knjiga, među kojima i knjige „Povijesna poetika romana“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.