Alojzije Stepinac – jeste li znali…?

Foto: stepinac.zg-nadbiskupija.hr

“Europa je već pred dva stoljeća počela zaboravljati u čemu je zapravo njezina veličina. I danas ima prilike da ispašta svoje pogrješke, omalovažanje duhovne snage Crkve i njezine preporodne vrijednosti. I mi možemo sa sigurnošću reći, ne samo nagađati, da je iz ove strahovite krize u koju je upala neće spasiti nitko drugi, do li svetački likovi, što ih je Crkva kroz stoljeća izbacivala na pozornicu ljudske povijesti i još će ih dati. I što ih, draga katolička omladino, više bude, tim brže i uspješnije idemo k blagostanju, k sreći, smirenosti čovječanstva.” Alojzije Stepinac, 1943. godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove proročanske riječi izgovorio je zagrebački nadbiskup u jeku najžešćeg rata 1943. godine davši tako dijagnozu bolesti Europe koja danas, pred našim očima, doživljava svoje vrhunce. Naime, vrlo snažni anticrkveni i antiklerikalni pokreti zahvatili su Europu krajem 18. i u 19. stoljeću, a koji su se očitovali u brojnim prosvjetiteljskim idejama, građanskim revolucijama, antiklerikalno raspoloženim republikanskim pokretima i dr. Paralelno s tim razvijale su se i znanstvene teorije poput darwinizma, koje su postajale temelj kasnijih para-znanosti poput eugenike ili rasnih teorija koje su dovele do totalitarnih pokreta početkom 20. stoljeća.

Jašući na konju rušenja moći i utjecaja Crkve, Europa je krenula u izgradnju svijeta ‘bez Boga’ u čemu je uvelike doprinos dala ideja socijalizma, zajedno s nekim drugim kulturnim i političkim utjecajima. Ideja socijalizma u sprezi sa rušenjem ideje Boga i čovjekovog božanskog podrijetla dovela je do stvaranja utopističkih dijaboličnih socijalističkih pokreta u raznim modifikacijama koji su poharali svijet: komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma.

Ti pokreti su razorili prvo mentalno i duhovno Europu, a onda i doslovno u II. svjetskom ratu, sve do kraja 20. stoljeća kada su pali posljednji totalitarni režimi komunizma, ostavivši nesagledive duhovne, duševne i materijalne posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sve to, i više od toga je mislio pokojni blaženik i naš velikan kada je prorekao pad Europe, a od tada su se pogreške nagomilale do te mjere da je stari kontinent ušao u opću egzisetncijalnu krizu identiteta. Tako se pred našim očima danas, ponovno u i iz Europe,  pokušava razbiti stožerna božanska jedinica ljudske zajednice – obitelj. I to ne samo kroz nove paraznanosti poput rodne ideolgije, već i kroz brojne političke, ekonomske i društvene pokrete koji djeluju u smjeru dezintegracije obitelji na račun ‘slobode i oslobođenja individue.

A naš blaženik, i budući svetac, tvrdi još prije 75 godina: „da je iz ove strahovite krize u koju je upala (Europa op.) neće spasiti nitko drugi, do li svetački likovi, što ih je Crkva kroz stoljeća izbacivala na pozornicu ljudske povijesti i još će ih dati“.

Jedan od njih je bio sam Alojzije Stepinac, čovjek nemjerljivog doprinosa očuvanja duhovnog i nacionalnog identiteta hrvatskog naroda, a drugi i možda najveći u povijesti Europe 20. stoljeća lik – pape Ivana Pavla II.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Ili jesmo ili nismo katolici!’

U nastavku donosimo neke crtice iz života budućeg sveca, nepoznate našem puku:

Jeste li znali da je Stepinac tijekom svih godina kućnog pritvora, misnim slavljem obilježavao godišnjicu svoje osude, zahvaljujući Bogu što nije podlegao u teškim danima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ako ste žedni moje krvi, eto me!“- rečenica je koju je 18. rujna 1946. izgovorio blaženi Stepinac prilikom svog uhićenja.

Jednu od najupečatljivijih misli: „Ili jesmo ili nismo katolici! Ako jesmo, onda valja da se to odrazuje na čitavoj liniji našega života. Ne možemo biti u crkvi katolici, a na ulici napadati kao pogani odredbe namjesnika Kristova izdane za opće dobro, a koje možda ne konveniraju našem ličnom raspoloženju“, Stepinac je izgovorio u homiliji na Petrovo 1942.

Na svom pisaćem stolu držao je globus na čijem su podnožju bile napisane riječi psalma: „Gospodnja je zemlja i sve na njoj, svijet i svi koji na njemu žive.“ „Imam globus“, rekao je jednom župniku Vranekoviću, „da se lakše i snažnije mogu mislima prenijeti po cijeloj zemlji, pa da molim na nakanu onih koji većma trebaju.“

Za vrijeme svog uzništva u Krašiću, jednoga je dana sav sretan pred župnikom uskliknuo: „Velika mi je utjeha kad pomislim, sve ste mi uzeli, samo jedno niste – da kao Mojsije uzdižem ruke k Bogu da molim!“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada ga je po njegovu dolasku u Krašić 1951. godine novinarka upitala što će u Krašiću raditi, odgovorio je: „Raditi i trpjeti za Crkvu!“

Kad je u tijeku jedne audijencije 1946. godine jedan hrvatski hodočasnik upitao papu Pija XII: „Svetosti, kad će nadbiskup Stepinac biti imenovan kardinalom“, Prvosvećenik je u prvi mah produžio s pozdravljanjem drugih hodočasnika, a onda se naglo okrene i odgovori: „Nemate kardinala, ali imate sveca!“

Znate li da je svoju posljednju svetu misu Stepinac služio 7. veljače 1960.?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.