Andrew Tyson ponovno osvojio srca festivalske publike

Foto: Dubrovačke ljetne igre

Novi glazbeni program naziva U susret budućnosti (Key to the Future) koji predstavlja mlade laureate prestižnih međunarodnih glazbenih natjecanja, započeo je nastupom mladog američkog pijanista Andrewa Tysona sinoć, 14. kolovoza u atriju Kneževa dvora, na 67. Ljetnim igrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za festivalsku publiku, koja dobro pamti njegov lanjski nastup, Tyson je izveo tri sonate Domenica Scarlattija, tri mazurke Frederica Chopina, Sonatu br. 3 u fis-molu Aleksandra Skrjabina, te u drugom dijelu koncerta prvu knjigu iz suite Iberia Isaaca Albéniza te Španjolsku rapsodiju Franza Liszta. Njegova skromnost uz izdašnost talenta pokazali su se kao dobitna kombinacija kojom je Tyson i ove godine osvojio simpatije festivalske publike.

Andrew Tyson novo je, no već prepoznatljivo ime na glazbenoj sceni, a BBC Radio 3 nazvao ga je ‘pravim pjesnikom glasovira’. Nametnuo se odlučnim i maštovitim izvedbama te osebujnim umjetničkim izričajem. Među nagradama i priznanjima koje je do sada osvojio, ističu se pobjeda na Međunarodnoj audiciji za mlade koncertne umjetnike u SAD-u (2011.), nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Leedsu (2012.) i Natjecanju Queen Elisabeth (2013.) te prva nagrada na Natjecanju Géza Anda u Zürichu (2015.), gdje je također osvojio Mozartovu nagradu i nagradu publike.

Njegov prošlogodišnji solistički koncert na Igrama pozdravili su s podjednakim oduševljenjem i publika i glazbena kritika. Rezultat takvih izvanrednih dojmova je Tysonovo osmišljavanje projekta U susret budućnosti (Key to the Future) za dubrovački festival, koji se sastoji od niza koncerata iznimno talentiranim mladim glazbenicima predvođenim upravo Andrewom Tysonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od najljepših dubrovačkih pozornica, atrij Kneževa dvora, sada postaje mjesto prvorazrednog muziciranja mladih talenata koji su već osvojili svjetske pozornice, a zasigurno će svi redom osvojiti i gromoglasni pljesak koji će, kao sinoć, dugo odzvanjati Dvorom. Program se nastavlja već sutra, 16. kolovoza, kad će nastupiti hrvatski pijanist Aljoša Jurinić, finalist Chopinova natjecanja, pobjednik pijanističkog natjecanja Robert Schumann i laureat Natjecanja kraljice Elizabete.

Ulaznice za koncerte mladih laureata na 67. Igrama dostupne su na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži te na lokaciji 1 sat prije početka izvedbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.