Arheološka istraživanja – Kalnik jedno od središta brončane metalurgije

Arheolozi zagrebačkog Instituta za arheologiju i studenti arheologije i ove su godine proveli iskapanja na nalazištu mlađe faze kasnoga brončanog doba na kalničkom Igrišču, a po riječima voditeljice istraživanja Snježane Karavanić, nalaz peći za taljenje bronce je rijedak, ako ne i jedini u ovom dijelu Europe, što Kalnik svrstava među veća središta brončane metalurgije u srednjoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Snježane Karavanić se doznaje da su na površini od 100 četvornih metara otkriveni nalazi iz razdoblja kasne antike – rimski novac s kraja četvrtog stoljeća, nakit, naušnice i staklene narukvice te ulomci keramičkih posuda.

“Najvažniji i najsačuvaniji nalazi pripadaju drugom dijelu kasnobrončanodobne kuće, čiji je istočni rub definiran, i ondje je pronađen nalaz peći za taljenje bronce od koje su se izrađivali brončani predmeti. Uz peć, koja je vjerojatno imala kupolu, pronađena je brončana sirovina ili ingot i nastavak za puhaljku ili sopalj. Ti su nalazi potvrdili da su se na Igrišču lijevali brončani predmeti, a nalaz peći je rijedak, ako ne i jedini u ovom dijelu Europe, što Kalnik svrstava među veća središta brončane metalurgije u srednjoj Europi”, istaknula je Snježana Karavanić.

Istraživanja na tom lokalitetu traju od 1988., a novija sustavna istraživanja od 2006. godine pod vodstvom Snježane Karavanić. Riječ je o nalazištu mlađe faze kasnoga brončanog doba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karavanić istraživanje provodi s djelatnicama Instituta za arheologiju Andrejom Kudelić i Kristinom Turkalj te studentima Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Istraživanje podupiru Ministarstvo kulture i općina Kalnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.