Bal u Bečkoj državnoj operi u znaku njezina 150-tog jubileja

balet
Foto: fah

Tradicionalni 63. bal u Bečkoj državnoj operi (Opernball), koji nazivaju “balom balova” otvoren je u četvrtak navečer u toj opernoj kući, a ove je godine u znaku njezina 150-tog jubileja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bal je jedan od najznačajnijih godišnjih kulturnih događaja u austrijskoj metropoli, a održava se pod pokroviteljstvom austrijskog predsjednika Alexandra Van der Bellena.

Van der Bellen je uoči svečanog otvorenja istaknuo kako je bal velika svečanost duge tradicije, koja spaja umjetnike, političare i njihove inozemne goste u posebnom ozračju.

Bal je otvoren austrijskom i europskom himnom, te mimohodom 144 debitanata – mladih parova iz 13 država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastupili su baletni ansambl i orkestar Bečke državne opere, operna diva sopranistica Anna Netrebko i njezin suprug alžirski tenor Yusif Eyvazov pod ravnanjem talijanskog dirigenta Marca Armiliatoa, a izvedena su djela Gioachina Rossinija, Giacoma Puccinija, Luigija Arditia i Johanna Straußa mlađeg uz nezaobilazni valcer “Na lijepom plavom Dunavu”.

Bal je tradicionalno okupio austrijski državni vrh, uglednike iz političkog, gospodarskog i kulturnog života i njihove goste iz inozemstva, ukupno više od 5000 gostiju.

Gošća austrijskog predsjednika Van der Bellena je polusestra bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, aktivistkinja za ljudska prava i novinarka Auma Obama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gost austrijskog kancelara Sebastina Kurza je premjer Sjeverne Makedonije Zoran Zajev, ministrice vanjskih poslova Karin Kneissel glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier, a ministrice gospodarstva Margarete Schramboeck bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder.

“Bal je velika svečanost, mjesto susreta, dogovora i zabave”, izjavio je ravnatelj Bečke državne opere Dominique Meyer. Dodao je da se održava u ozračju 150-te obljetnice te renomirane operne kuće, koja je kroz godine postala dom mnogih međunarodno poznatih pjevača, plesača, dirigenata i orkestara.

Bečka balska tradicija seže u aristokratsko doba s početka 19. stoljeća. Zgrada opere, popularno nazvana “glazbeni hram”, sagrađena je 1869.u vrijeme cara Franje I. koji na bal u operi pristaje tek 1877.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tada je, uz ratne prekide, Opernball dostigao svjetsku slavu, posebice nakon 1956. kad je ranije bombardirana zgrada Bečke državne opere ponovno obnovljena. Danas je bal stvar prestiža, pa ga ne propuštaju bogati i slavni iz svih dijelova svijeta .

Od raskošnog i glamuroznog bala organizatori očekuju zaradu od oko 1,1 milijun eura. Najjeftinija ulaznica stajala je 315 eura, a najskuplja loža više od 23.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.