Berlinska Državna opera otvorena nakon četiri godine odgađanja

Foto: Fah

Nakon sedam godina obnove u Berlinu je u utorak navečer svečanim koncertom i uz mnogobrojne uzvanike, među kojima je i njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier, ponovno otvorena Državna opera Unter den Linden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzvanici su prisustvovali inscenaciji djela “Scene iz Goetheovog Fausta” Roberta Schumanna u režiji redatelja Jürgena Flimma i pod glazbenim vodstvom Daniela Barenboima.

Staatsoper na povijesnoj aleji Unter den Linden (Pod lipama) nalazila se nekad u Istočnom Berlinu i kao i nova berlinska zračna luka “Willy Brandt”, čije otvaranje se zbog propusta u izvedbi odgađa već pet godina, spada u poznatije građevinske skandale u njemačkoj metropoli.

Obnova Državne opere odgađana je četiri godine a i sadašnje svečano otvorenje je samo simboličke naravi jer će nakon nekoliko koncerata u sljedećima danima, opera ponovno biti zatvorena na “najmanje” dva mjeseca kako bi bila ugrađena dodatna scenska oprema koja bi zadovoljavala potrebe opere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Provizorno” otvaranje održano je na Dan njemačkog ujedinjenja.

Umjesto planiranih 239 milijuna eura obnova Državne opere na kraju je stajala preko 400 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.