Biskupi na plenarnom zasjedanju o svećenićkoj izobrazbi i karitativnoj djelatnosti

Zagreb, 13.05.2014 - Redovito plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK) održat će se pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića u zgradi HBK. Na slici Želimir Puljić govori tijekom zasjedanja HBK. foto FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ /ds

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić najavio je kako će biskupi na redovitom plenarnom zasjedanju HBK, koje je počelo u srijedu u Zagrebu, razgovarati o pitanjima svećeničke izobrazbe, karitativnoj djelatnosti i drugim aktualnostima u Crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je prošlo trideset godina od Temeljne odredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi, papa Franjo je prije tri godine potaknuo Kongregaciju za kler da pripremi novi dokument te su nove Odredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi, koje potpisuje kard. Stella, Pročelnik Kongregacije za kler, objavljene u prosincu prošle godine.

One će se predstaviti na proljetnom zasjedanju Sabora HBK, koje će trajati tri dana i na temelju tog dokumenta HBK će u naredne dvije godine izraditi nacionalni “uputnik ili kurikul”, rekao je mons. Puljić.

“Crkva je stalno posvećivala osobitu pozornost procesu odgoja i izobrazbe, pa se onim mladićima, koji imaju zvanje, predlaže ozbiljan put odgoja na intelektualnoj razini traganja za istinom, na čuvstvenoj odgojem za ljepotom, plemenitošću i dobrotom, a na voljnoj za akciju i motivaciju. Budući da je zvanje dar neba koji se poklanja ljudima u razvoju, Crkva ima obvezu pomoći da se zvanje kod mladih stabilizira, razvija i ostvari”, ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Iako se općenito čuje među odgojiteljima kako nije nimalo lako danas odgajati, to nikako ne znači da stvari treba pustiti i okaniti se toga posla. Naprotiv, valja slijediti trajno pedagoško uputstvo apostola Pavla svom dragom Timoteju kad mu savjetuje neka se ‘trudi i bude uporan, bilo to zgodno ili nezgodno'”, dodao je mons. Puljić.

Druga tema kojoj će biskupi posvetiti dovoljno pozornosti bit će “djelotvorna ljubav koju nalazimo u riječi caritas”, kakva je došla do izražaja u Domovinskom ratu te nedavnoj migrantskoj krizi i koja je, “zahvaljujući djelovanju i intervenciji Hrvatskog Caritasa, biskupijskih caritasa i mnogih volontera velika srca, ublažena pružanjem humanitarne pomoći izbjeglicama i migrantima”.

“To je ono bitno obilježje Crkve kako jučer i danas, tako će biti i sutra”, istaknuo je mons. Puljić, najavivši da će predsjednik Hrvatskoga Caritasa mons. Josip Mrzljak i ravnatelj mons. Fabijan Svalina izložiti prijedloge potrebnih strateških smjernica i reformi Hrvatskog Caritasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz redovita izvješća Predsjednika pojedinih Komisija, Vijeća i Odbora HBK, mons. Svalina će dati podrobnije izvješće o radu preustroja ustanova koje ulaze u sastav Hrvatske katoličke mreže, a mons. Đuro Hranić i mons. Mijo Gorski dati posljednje upute za 10. susret Hrvatske katoličke mladeži koji će se održati sljedeću subotu i nedjelju u Vukovaru.

Generalni Tajnik don Petar Palić izvijestit će o planovima održavanja Šestoga socijalnoga tjedna ove godine, a bit će govora i o mandatima u tijelima HBK, kao i o nekim prispjelim dopisima.

Zasjedanje će završiti u petak, kada će se na konferenciji za novinare objaviti zaključci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.