Blaženi Clemens August von Galen – ‘Lav iz Münstera’

biskup
Foto: Domkapitular Gustav Albers (CC BY 2.5)

Današnji slavljenik i zaštitnik je blaženi Clemens August von Galen, njemački biskup i kardinal, glasovit diljem svijeta kao „Lav iz Münstera“. Rođen je kao grofovski sin 16. ožujka 1878. u Dinklageu (okrug Vechta, Donja Saska). Školovao se u isusovačkoj školi Stella Matutina u austrijskom gradu Feldkirchu (Vorarlberg), studirao u Innsbrucku i Münsteru. Postao je svećenik 1904. i službovao kao župnik u Berlinu, gdje se sprijateljio s papinskim nuncijem Eugenijem Pacellijem, budućim papom Piom XII.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1933. imenovan je za biskupa Münstera (Westfalen). Bio je protivnik rasizma i svakog totalitarizma, komunističkog Staljinovog i nacističkog Hitlerovog. U vrijeme nacističke vladavine i II. svjetskog rata, kad su se gazila ljudska prava i dostojanstvo čovjeka, kad su Hitlerovi zlikovci organizirali masovna ubijanja i zlostavljanja u logorima smrti, kad su se okomili na nemoćne i neizlječive duševne i tjelesne bolesnike, münsterski biskup von Galen se suprotstavio. On je simbol njemačkog otpora protiv nacizma, u svojim je propovijedima neustrašivo, po cijenu vlastitog života, snažno dizao svoj glasu u obranu ljudskih života i kršćanskih vrijednosti, protiv eutanazije i terora Gestapa.

Njegovo životno i biskupsko geslo bilo je „Nec laudibus, nec timore” („Niti hvalom niti prijetnjama neću skrenuti s Božjih putova“), a njegovi napisi i propovijedi širili su se Njemačkom, Europom i ratištima. Zbog zauzimanja za ugrožene i nemoćne i zbog svoje hrabrosti, prozvan je „Lavom iz Münstera“. Kardinalom ga je u veljači 1946. imenovao papa Pio XII. Nakon povratka iz Rima, gdje je primio kardinalsku čast, razbolio se i preminuo u Münsteru na današnji dan, 22. ožujka 1946. Blaženim ga je 2005. proglasio papa Benedikt XVI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.