Blagoslov hrane – stari hrvatski običaj

vjeraidjela.com

U Crkvi je uobičajeno u različitim krajevima da se na Veliku subotu ili na sam Uskrs ujutro na ranoj misi blagosliva jelo: kruh, janjeće meso, suho kuhano meso, kuhana jaja i mladi luk. To se ‘posvećenje’ uzima kao prvo na početku uskrsnog doručka. Domaćin prije jela zajedno s ukućanima izmoli: Očenaš, Zdravomariju i Slavaocu „za rod i berićet, za voke (volove) i težake“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon doručka spremalo se i odlazilo na misu. Išli su svi koji mogu, a kod kuće je ostajao netko da sprema ručak i da pazi na stoku. Na Uskrs se kuca obojenim jajima, osobito djeca. Onaj tko svojim jajetom razbije tuđe, pobjeđuje i uzima sebi jaje koje je razbio.

Iza mise se nije zadržavalo kod crkve, niti su se pravile stanke na pojedinim mjestima kao na božićne dane, nego su svi odlazili kućama na ručak. Iza ručka mladi su se okupljali na ‘igranku’ i zabavu, pjesmu i kolo.

Blagoslov jela i košara za Uskrs je običaj koji u Hrvatskoj postoji stoljećima. Košara u kontinentalnom dijelu Lijepe naše uglavnom sadrži bijeli kruh, u Dalmaciji sirnicu, a Primorju pincu, inače slatki kruh koji se priprema dosta dugo, nekoć se pripremao cijeli dan, danas to ipak ide nešto brže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blagoslov jela nas Veliku subotu stari je običaj i pučka tradicija hrvatskoga naroda. Naime, na Veliku subotu ili rano ujutro na sam blagdan Uskrsa iz svake obitelji netko ide prema crkvi s košarom punom hrane, na blagoslov se nosi hrana koja je karakteristična za Uskrs, od jaja do šunke, luka, peciva… Blagoslovljena hrana prvo je jelo koje na Uskrs svi u obitelji moraju blagovati.

epa04691720 View of an Easter basket to be blessed on Holy Saturday at a church in Lublin, Poland, 04 April 2015. Traditionally on Easter Saturday people bring eggs, sausage, bread, salt and pepper to church to be blessed. EPA/WOJCIECH PACEWICZ POLAND OUT

Nešto o samom uskrsnom ručku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U većini dijelova naše domovine peče se kruh u obliku pletenice u koji se može uplesti jaje. Mnoštvu raznolikih običaja za Uskrs u Hrvatskoj, i uoči Uskrsa, pridonosi činjenica koja govori da u nekim dijelovima Lijepe naše još uvijek živi običaj da domaćica mora brzo doći kući kako bi okopala kukuruz ne bi li brže rodio, dok se ljuska od posvećenog jaja baci u brazdu kopanja da bio okopani kukuruz bolje rodio.

Glede samog uskrsnog ručka u sjevernom dijelu Hrvatske jede se purica ili kokoš, dok je južnije od Karlovca janjetina na meniju, na obali se jede najbolja bijela riba, zubatac ili šanpjer, riba neobičnog izgleda za koju mnogi na kontinentu nisu ni čuli ili o njoj jako malo znaju, riječ je o ribi koja je gotovo nevidljiva kada je se gleda okomito.

Od pisanica, matkanja do zeke u Srijemu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, u svakoj kući na blagdan Uskrsa mogu se naći košare ispunjene pisanicama, koje su nekoć imale puno veću važnost nego što je to danas slučaj, darivali su ih momci svojim djevojkama, dok je u Podravini postojao običaj matkanja ili sestrenja, Matkanje su zapravo mali svatovi na Mladi Uskrs, radi se o tradiciji staroj najmanje tri stoljeća, djevojke iz sela okupile bi se na određenom mjestu, stale u krug i po dvije od njih sklapale bi posestrinstvo kucanjem uskrsnih jaja, postajući tako međusobno matke. Naume, kada bi djevojka svojoj najboljoj prijateljici poklonila oslikano jaje, njih dvije i njihove obitelji bi na takav način izgradile vezu jednaku krvnom srodstvu ili kumstvu.

Carodean Road Designs/Flickr
Autor: Carodean Road Designs

Srijem, u kojem živi jako puno Hrvata, ima običaj prema kojem zeko nosi poklone dobroj djeci. Na Veliku subotu djeca moraju napraviti gnijezdo od svježe trave koja se bere na ”lovki”, riječ je o posebnom mjestu u šumi gdje se skupljaju lovci, gnijezdo se stavi kraj vrata da bi u njega djeci zeko donio poklone.

Naravno, Hrvatska, iako prema popisu pučanstva, a i teritorijalno, mala zemlja, ima jako puno raznovrsnih običaja, dugu tradiciju, tako da u jednom tekstu ne bismo uspjeli sve opisati koliko god se trudili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.