Blagoslov kamena temeljca Caritasova Doma za mlade bez roditeljske skrbi i za siromašne studente

Foto: czn.hr

Pomoćni biskup zagrebački, mons. Mijo Gorski, blagoslovio je kamen temeljac i gradilište budućeg Doma za mlade bez roditeljske skrbi i siromašne studente, što ga na adresi Selska 165 u Zagrebu gradi Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz brojne goste i darovatelje, blagoslovu su nazočili i Renata Margaretić Urlić izaslanica predsjednice Republike Hrvatske, Marija Pletikosa državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, saborski zastupnici, te predstavnici gradskih i županijskih vlasti.

Foto: czn.hr

U Hrvatskoj, u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi nalazi gotovo 800 djece i mladih. Tijekom jedne godine iz domova iziđe oko 60 mladih koji praktički ostaju bez krova nad glavom i prepušteni su sami sebi.

Govoreći o teškoćama mladih bez roditeljske skrbi koji nakon punoljetnosti moraju napustiti Domove, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, s. Jelena Lončar, iznijela je razloge zašto se Caritas početkom 2015. godine, uz inicijalnu podršku Privredne banke Zagreb te zahvaljujući svesrdnoj potpori i blagoslovu kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, odlučio na temeljima dotrajale Caritasove zgrade na Selskoj cesti, izgraditi dom za mlade te im, nakon izlaska iz dječjih domova, omogućiti da život imaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U lipnju ove godine službeno je započela kampanja Da život imaju kojoj je cilj prikupiti potrebna sredstva za dovršetak objekta, a istodobno se krenulo i s radovima na izgradnji objekta. Dio sredstava osigurala je Zagrebačka nadbiskupija, te brojni donatori kao što su Renovabis, Privredna banka Zagreb, gosp. Antun Mikec i VMD grupa, Hrvatska pošta…

Foto: czn.hr

Vrijednost radova iznosi 8,7 milijuna kuna. Do sada je osigurano 6 milijuna kuna, a za dovršetak projekta potrebno je osigurati još 2,7 milijuna kuna.

Očekuje se da će gradnja objekta, koja je počela u lipnju ove godine, biti završena u jesen 2018. godine, kada bi trebala primiti i prve korisnike. Mladima će se osigurati smještaj u jednokrevetnim i dvokrevetnim apartmanima. U prizemlju će biti ured za socijalnu službu koji će im biti podrška u procesu prelaska u samostalni život te pomoći u posredovanju pri zapošljavanju i konačnom rješenju stambenog pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica je pozvala sve da se prema mogućnostima uključe u humanitarnu akciju. Pomoći se može uplatom putem interneta www.czn/hr donacije-online ili na račun Privredne banke Zagreb IBAN HR1423400091110343166 poziv na broj 07015 ili pozivom na humanitarni telefon 060-9001.

Akcija Da život imaju odvija se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike, Kolinde Grabar Kitarović i Zagrebačke nadbiskupije. U sklopu akcije, 14. listopada ove godine, u studiju HRT-a održat će se i veliki humanitarni koncert gdje će nastupiti Jazz orkestar HRT-a i mladi pjevači. Istodobno, u call centru predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, kao i druge osobe iz političkog i javnog života, javljat će se na pozive građana.

Medijski pokrovitelji akcije su Hrvatska radiotelevizija i Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.