Blagoslov obitelji i domova – zašto je za katolike važna ova tradicija iz vremena Starog Zavjeta?

blagoslov obitelji
Foto: HKM

U tijeku je blagoslov kuća i obitelji, koji traje od blagdana Svetog Stjepana do Nedjelje krštenja Gospodinova, odnosno prve nedjelje nakon 6. siječnja. O blagoslovu vrijedi znati nekoliko stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smisao blagoslova svoje jedino i pravo značenje dobiva u Bogu, izvoru svake sreće i radosti. Blagoslov je djelotvorni znak toga, a koji je izljev milosrđa Božjeg na osobe koje ga primaju. Blagoslovi imaju svoju tradiciju još iz vremena početaka Crkve, a protežu se i iz vremena prije rođenja Isusa, pa ih je pun cijeli Stari Zavjet (osobito Psalmi).

Stoga je blagoslov obitelji velika i važna stvar.

Blagoslov obitelji je radosni susret svećenika i obitelji u molitvi, koja će ojačati vašu vjeru i zajedništvo Bogom. Blagoslov je trenutak i da se svećenik nađe s ukućanima i moli baš za potrebe, zdravlje i sreću obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psalmista moli (u kući to svećenik moli): „Čuvao te Gospodin od zla svakoga, čuvao dušu tvoju. Čuvao Gospodin tvoj izlazak i povratak… (Ps 121,7-8)“ I: „Za sreću tvoju ja ću moliti! (Ps 122,9)“.

Zar je moguće da tu istinu i to obilje Božjih obećanja katolik odbije? Svjedoci smo koliki danas traže sve to negdje drugdje, a ne tamo gdje je izvor sreće i blagostanja – kod Boga jedinoga.

Katolik na stol stavlja: Križ kao znak našeg spasenja i vjere u Krista; Bibliju kao pisanu Riječ Božju; blagoslovljenu vodu kao snagu koja uz našu vjeru i molitvu tjera moć Zla, piše franjevci.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što svećenik blagoslovi kuću, obitelji daje naljepnicu na kojoj je godina blagoslova, simbol ili slika, a na njoj su uvijek i slova G+M+B. Tu nema jedinstvenog tumačenja: Prema jednom, G+M+B inicijali su tri kralja koja su posjetila tek rođenog Isusa – Gašpar (lat. Casparus), Melkior i Baltazar.

Drugo je tumačenje da su ta tri slova akronim latinske blagoslovne rečenice: C – Christus + M – mansionem + B – benedicat, odnosno “Krist blagoslovio ovaj dom”.

Drevan je običaj imati posude sa svetom vodom na zidu u svojem domu. To mogu biti veoma jednostavne posude, koje služe da bismo sami blagoslovili ulazna vrata ili članove obitelji više puta u mjesecu ili godini. Obično ih se drži na ulazu/izlazu iz kuće, kao i u spavaćim sobama. Ali to nije godišnji blagoslov obitelji koji podrazumijeva dolazak svećenika u dom i blagoslivljanje cijele obitelji i njihovog doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.