Blaženi Reginald – nazivali su ga drugi Ilija

Reginald
Foto: Francisco de Zurbarán (Public Domain)

Blaženi Reginald rođen je oko 1180. u biskupiji Orléans u Francuskoj. Kao učitelj prava, tumačio je u Parizu crkvene zakone. Došavši u Rim posjetiti sveta mjesta, susreo je sv. oca Dominika i njegove su ga riječi oduševile. Zavoljevši evanđeosko siromaštvo Reda, pošto mu je blažena Djevica Marija čudesno vratila zdravlje, primio je odjeću Reda koju mu je ona bila pokazala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerom kreposna života i vatrenom rječitošću privukao je u Red, najprije u Bologni, a zatim u Parizu, vrlo mnogo mladih ljudi i uglednih muževa. Mudro je uređivao i gorljivo promicao zajednički život; gorio je apostolskom revnošću da uspostavi Kristovo kraljevstvo. Umro je u Parizu 1220. Pokopan je u crkvi Gospe od Poljä (Notre-Dame des Champs).

Vijest o njegovoj smrti silno je pogodila sv. Dominika, a utješio se saznanjem da je Reginald umro sa smiješkom na usnama, sretan što je prihvatio evanđeosko siromaštvo. O njegovoj govorničkoj vještini piše Jordan Saksonac sljedeće: „Njegova je rječitost i govor bio pun vatre, kao kakva buktinja, pa je znao zapaliti srca slušatelja. Malo ih je bilo tako tvrda srca koji su se mogli oduprijeti tome ognju. Izgledao je kao drugi Ilija.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.