Bogat glazbeni tjedan u Zadru: Suppèova Missa Dalmatica 22. studenoga u katedrali sv. Stošije

Foto: Koncertni ured Zadar

Koncertni ured Zadar najavljuje bogat glazbeni tjedan u kojem će imati koncert profesora Glazbene škole Blagoje Bersa u Ciklusu Bersa u srijedu, potom plesnu večer Tango – Milonga u četvrtak u Klubu u Kneževoj, a centralni događaj je projekt Koncertnog ureda Zadar, a u suradnji i uz financijsku podršku Grada Zadra i Turističke zajednice grada Zadra. Riječ je o koncertu u petak, 22. studenog u 20 sati, gdje će se u Katedrali sv. Stošije izvesti Suppèova Missa Dalmatica, posveta njegovoj dalmatinskoj domovini, koju je skladao upravo u Zadru i izveo prije odlaska u Beč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncertu, koji je dobio podršku Zadarske nadbiskupije te je uvršten i u njihov program Krševanovih dana kršćanske kulture, nastupa muški Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Vetona Marevcija, te solisti: tenor Domagoj Dorotić, bariton Ljubomir Puškarić i bas Siniša Štork, a na orguljama je mlada Zadranka Tea Kulaš. Missom Dalmaticom Franz von Suppè je zadužio sakralnu glazbu 19. stoljeća. Kroz tradiciju europske crkvene glazbe izviru elementi dalmatinskog folklora, što to djelo čini jedinstvenim, a ponovnu izvedbu u gradu koji je bio inspiracija za njegovo nastajanje – obaveznom u kalendaru svakoga tko voli ovaj grad. Suppé je Zadar i Dalmaciju nosio u sebi sav život. Održavao je živu korespondenciju sa zadarskim prijateljima i glazbenicima, unosio je dalmatinske glazbene motive u svoja djela. A kad je osjetio da mu se bliži kraj, molio je da ga odvezu do Trsta, da zadnji put vidi svoje (i naše) more. Umro je u Beču 1895. godine, a danas mu se djela izvode na pozornicama širom svijeta.

Srijeda, 20.11.2019, 19:00 h

Svečana dvorana Sveučilišta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciklus Bersa

Koncert profesora GŠ Blagoje Bersa

Ulaz slobodan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasovir: Nebojša Lakić, Aneta Rudić, Ivana Skroče, Tomislava Stella, Martina Stipčević Petani, Ivan Štorić, Zrinka Tomašić

Gitara: Božena Lukin, Hrvoje Šteko, Ivan Vihar

Kontrabas: Josip Marcelić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Flauta: Ana Lakić

Klarinet i saksofon: Željko Andrić

Truba: Dražen Habuš

Violončelo: Lidija Ledinić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klasični balet: Sanja Petrovski

Glazba hrvatskoga skladatelja Blagoja Berse, koji je dio svojega života proveo u Zadru, u zadarskim je kulturnim krugovima doživjela pravu renesansu. Ciklus koncerata Bersa, nazvan prema jednome od najvažnijih hrvatskih skladatelja, čije ime nosi zadarska glazbena škola, omogućili su profesorima i učenicima Škole predstavljanje široj javnosti.

Četvrtak, 21.11.2019, 20:00 h

Koncertna dvorana braće Bersa

Ples u Kneževoj

Tango

20,00 k

Argentinski ples živi i u Zadru! Tango je živa i suvremena umjetnost koja se iz Argentine pronijela diljem svijeta. Tako se i u Zadru udomaćio jedan njezin djelić. Svojom elegancijom i ljepotom Kneževa je palača idealno mjesto za održavanje večeri milonge, a broj zadarskih entuzijasta tanga raste iz godine u godinu.

Petak, 22.11.2019, 20:00 h

Katedrala sv. Stošije

Pretplatnički ciklus

Franz von Suppè | Missa Dalmatica

povodom Dana grada Zadra i 200. obljetnice skladateljeva rođenja

Zbor Hrvatske radiotelevizije

dirigent: Veton Marevci

solisti: Domagoj Dorotić, Siniša Štork, Ljubomir Puškarić

orgulje: Tea Kulaš

Ulaz slobodan

Glazba Franza von Suppèa vraća se u Zadar: djela oca bečke operete, koji je djetinjstvo i mladost proveo u našem gradu, u izvedbi Zbora Hrvatske radiotelevizije! Iz Zadra se preselio u Beč i ušao u povijest kao otac bečke operete. No upravo je u Zadru Franz von Suppè (1819. – 1895.) skladao jedno od svojih najvažnijih djela – Missu Dalmaticu, prvi put izvedenu 1835. u crkvi sv. Frane.

Foto: Koncertni ured Zadar

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.