Brojni kulturni događaji za 450. obljetnicu Sigetske bitke

Foto: Fah

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) najavila je brojne kulturne događaje kojima će se narednih mjeseci obilježiti 450. godišnjica Sigetske bitke, kojom je završena jednomjesečna opsada tvrđave Siget u Mađarskoj što ju je od sto tisuća osmanskih vojnika pod zapovjedništvom sultana Sulejmana Veličanstvenog branilo 2500 vojnika, uglavnom Hrvata, pod vodstvom Nikole Šubića Zrinskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečano obilježavanje tjedna u kojemu je završila opsada počinje 4. rujna otkrivanjem spomen-ploče u čast Nikole Šubića Zrinskog u Zrinu, dan kasnije otkrit će se poprsje u Šenkovcu, 7. rujna održat će se središnja proslava u Sigetu, a 9. rujna Hrvatski dan u Sigetu.

“Riječ je o jednom od najznačajnijih događaja u povijesti Hrvatske, Mađarske i Europe, budući da je zaustavljanje moćne osmanske vojske na putu prema Beču bio prijelomni trenutak za zapadnu kulturu i civilizaciju koji je promijenio tok povijesti za nekoliko sljedećih stoljeća”, ističe se u najavi HAZU-a. 

Ova je godina u Hrvatskoj i Mađarskoj proglašena Godinom Nikole Šubića Zrinskog, hrvatskog bana od 1542. do 1556. godine, kojega je njegova junačka pogibija pretvorila u hrvatskog i mađarskog nacionalnog junaka koji simbolizira junaštvo, požrtvovnost i domoljublje, dodaje se. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga se u obje zemlje tijekom rujna, listopada i studenog održavaju središnje manifestacije kojima će se obilježiti jubilej, u Hrvatskoj njihovo održavanje koordinira posebno povjerenstvo na čelu s predsjednikom HAZU-a, akademikom Zvonkom Kusićem, a slično povjerenstvo djeluje i u Mađarskoj.  

Spomen ploča u čast Zrinskog otkrit će se 4. rujna na ruševinama Starog grada Zrina po kojem je obitelj Zrinski dobila ime, dok će se njegovo poprsje otkriti u Šenkovcu kraj Čakovca gdje se nalazi mauzolej obitelji Zrinski. 

Isti dan Hrvatska pošta i Mađarska pošta izdat će zajedničku poštansku marku posvećenu Nikoli Šubiću Zrinskom i 450. obljetnici Sigetske bitke.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središnja svečanost jubileja održat će se u Szigetvaru, u nazočnosti mađarskog predsjednika Janosa Adera i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

U organizaciji hrvatskog Ministarstva kulture, hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Mađarskoj te hrvatske zajednice iz Mađarske ondje će se organizirati i Hrvatski dan, na kojemu će s nizom prigodnih kulturnih programa sudjelovati Međimurska županija, gradovi Čakovec, Koprivnica i Slatina te Hrvati iz Mađarske, kao i drugi umjetnici iz Hrvatske.

Taj će se dan u Pečuhu održati sastanak župana hrvatskih i mađarskih županija povezanih s obitelji Zrinski na temu “Kulturni turizam, nematerijalna kulturna baština – brand Zrinskih”, s ciljem daljnjeg unapređenja suradnje na području razvoja kontinentalnog turizma i kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niz kulturnih događanja posvećenih 450. obljetnici u narednim mjesecima

Priređen je i niz kulturnih događaja – u Državnoj operi u Budimpešti osječki HNK će 18. rujna izvesti operu “Nikola Šubić Zrinjski” Ivana Zajca, dok će se 16. rujna u Osijeku izvesti mađarski rock mjuzikl “Zrinyi”.

Muzej Međimurja u Čakovcu za 16. rujna priprema izložbu o Sigetskoj bitci na kojoj će po prvi put biti izloženi kaciga i sablja Nikole Šubića Zrinskog koji se čuvaju u Beču. Zrinskom u čast 19. rujna otkrit će se spomen-ploča na Starom gradu Zrinskih u Čakovcu.

Kao jedna od središnjih točaka obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke najavljen je međunarodni znanstveni skup o Sigetskoj bitci i Nikoli Šubiću Zrinskom koji pripremaju HAZU, Hrvatski institut za povijest, Hrvatski studiji i Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatsko katoličko sveučilište. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skup će se održati 20. i 21. listopada u palači HAZU, a uz hrvatske povjesničare sudjelovat će i povjesničari iz Mađarske, Turske i Bosne i Hercegovine. 

Tom će se prigodom u palači HAZU 19. listopada održati i svečana akademija kojom će se obilježiti 450. obljetnica Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog. 

Jubilej će obilježiti i XIII. Međunarodni kroatistički znanstveni skup u organizaciji Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj 21. i 22. listopada u Pečuhu, dok se za jesen u Ozlju planira književno-znanstveni skup o Ozaljskom književnom krugu. Za 23. i 24. rujna međunarodni znanstveni skup u Čakovcu planira i Zrinska garda.

Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” 15. listopada u HNK u Zagrebu organizira dobrotvornu izvedbu opere “Nikola Šubić Zrinjski” za prikupljanje sredstava za obnovu Starog grada Ozlja. 

U Zagrebu će se od 2. do 4. studenog održati i međunarodni znanstveni skup “Odjeci bitke kod Sigeta i mita o Nikoli Šubiću Zrinskom u umjetnosti” u organizaciji Hrvatskog muzikološkog društva, Hrvatskih studija i Hrvatskog instituta za povijest pod pokroviteljstvom Sveučilista u Zagrebu. 

Tada će se održati i koncert vokalnih, simfonijskih i klavirskih djela posvećenih Nikoli Šubiću Zrinskog čiji autori su hrvatski, mađarski i austrijski skladatelji, u izvedbi studenata i profesora Muzičke akademije u Zagrebu te gostiju. 

U Mađarskom institutu u Zagrebu 17. studenog održat će se književna večer “Hrvatska i mađarska Zrinijada”.

Matica hrvatska i Društvo hrvatskih književnika za jesen pripremaju nekoliko izdavačkih projekata – knjigu hrvatskih epskih i lirskih književnih radova o Sigetskoj bitci pod naslovom “Nikola Šubić Zrinski u hrvatskom stihu”, reprint djela Petra Zrinskog “Adrianskoga mora sirena” te objavu romana za mlade s temom Sigetske bitke. Autor će se izabrati putem natječaja, a rezultat će se objaviti 15. rujna. 

Organizirat će se i dvije likovne kolonije na temu obitelji Zrinski i Nikole Šubića Zrinskog u Zrinu i Gvozdanskom, izložbe u Hrvatskoj Kostajnici i Glini o uspostavi i funkcioniranju Vojne krajine te ulozi Zrinskih u stvaranju obrambenog sustava protiv Osmanlija. U Sisku će se promovirati roman “Bitka” Alena Samboleca, a u planu su i prigodna sportska događanja.

Najavljeni događaji nastavak su bogatog programa koji je tijekom ove godine već održan u povodu 450. obljetnice Sigetske bitke, od velikog znanstvenog skupa do izvedbe opere “Nikola Šubić Zrinjski” zagrebačkog HNK na Trgu kralja Tomislava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.